Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Εγκαταλείπει με σκυμμένο το κεφάλι ο Τσίπρας!!! Μας πάει σε εκλογές

Είναι πλέον γνωστό ότι ο Γερμανικός Τύπος εκφράζει την θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απ’ ότι φαίνεται μίλησε! Σύμφωνα με την γερμανική Bild ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Όπως γράφει η Bild, αν και προβλέπονταν να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι αύριο Πέμπτη, δεν διαφαίνεται λύση, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός «δεν θέλει και δεν μπορεί» να συμφωνήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έγινε ήδη η συνομιλία και υποβλήθηκε το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον Ντόναλντ Τούσκ για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο newsit.gr η συνομιλία αυτή δεν έχει γίνει ακόμα!

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης τονίζει την ίδια ώρα προς την Bild ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να φέρει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στο κοινοβούλιο». Κατά τον κ. Ζαχαριάδη το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι δεν επιτρέπουν τη νομοθέτηση τέτοιων προληπτικών μέτρων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Τις πληροφορίες της Bild αναμεταδίδει και τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa που σημειώνει ότι παραμένει ασαφές εάν τελικά γίνει αποδεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. Το ίδιο τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν εικοτολογίες για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το dpa σχολιάζει ότι «μέχρι πρότινος ήταν απλώς η αίσθηση ενός Déjà-vu, πλέον όμως είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα ξαναζεί τις στιγμές του 2015. Όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι, η χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών».

Die Welt: Θα παίξει ξανά το χαρτί των εκλογών ο Τσίπρας;

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μετά τις τελευταίες εξελίξεις επαναφέρει και δημοσίευμα της Die Welt, σημειώνοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση Ντάισελμπλουμ να μη γίνει αύριο Μεγάλη Πέμπτη έκτακτο Eurogroup.

Η Die Welt επικαλείται και το δημοσίευμα της Bild που επιμένει πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι έτοιμος να παραιτηθεί. «Ο χρόνος τρέχει» γράφει η γερμανική εφημερίδα και αναφέρει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα τονίσει πως θα παραιτηθεί αν η χώρα δεν πάρει φρέσκο χρήμα από το τρίτο πακέτο βοήθειας στις αρχές Μαΐου.

Στη συνέχεια, η Die Welt διερωτάται αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να ξαναπαίξει το χαρτί των εκλογών. «Στην ελληνική Βουλή των 300 εδρών, η κυβέρνηση έχει ισχνή πλειοψηφία 153 βουλευτών. Η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Τσίπρα θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Πολλοί βουλευτές θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν. Πολλοί άλλοι φοβούνται να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες για το Πάσχα. Υπάρχουν ήδη φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε και πάλι να προκαλέσει νέες εκλογές. Αν χάσει ο Τσίπρας, θα είναι οι συντηρητικοί που θα βάλουν στο δικό τους πρόγραμμα τη βαριά λιτότητα σε δράση. Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, καμία θέληση να βοηθήσουν τον Τσίπρα με τις ψήφους των βουλευτών τους. Τα συνδικάτα καλούν ήδη σε “εξέγερση κατά της λιτότητας”», τονίζει το δημοσίευμα.

Σχετικά Άρθρα