slider Τελευταία Νέα

Εγκαίνια των νέων γραφείων του ΚΚΕ στην Ξάνθη | φωτογραφίες

Με μια ζεστή πολιτική εκδήλωση εγκαινιάστηκαν τα νέα ιδιόκτητα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης του ΚΚΕ το πρωί της Κυριακής 21 Γενάρη.

Από νωρίς νέοι και παλιότεροι σύντροφοι, μέλη και οπαδοί του Κόμματος ήρθαν στα νέα γραφεία με εμφανή τη χαρά στα πρόσωπά τους για αυτή τη σημαντική στιγμή για την Κομματική Οργάνωση Ξάνθης. Ο χώρος ήταν στολισμένος με ταμπλό με σημαντικές στιγμές του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος στην Ξάνθη κατά τον Μεσοπόλεμο, την άρρηκτη σχέση του Κόμματος με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της μειονότητας διαχρονικά, στιγμιότυπα από τη σύγχρονη δράση του Κόμματος και του ταξικού εργατικού κινήματος.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ από το σ/φο Κώστα Βογιατζή που ανάμεσα σε  άλλα είπε: «τα νέα ιδιόκτητα γραφεία του ΚΚΕ στην Ξάνθη αποτελούν οικονομική προσφορά συντρόφου, όπου για την ανακαίνιση τους, η δουλειά που έγινε ήταν εθελοντική, με μεράκι και πάτησε πάνω στην τεχνογνωσία συγκεκριμένων συντρόφων και φίλων του Κόμματος. Φιλοδοξούμε να αποτελέσουν τα γραφεία του ΚΚΕ στην Ξάνθη, χώρο οργάνωσης της πάλης των μελών, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, αλλά και ευρύτερων εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της Ξάνθης. Θεωρούμε ότι είναι μια ιστορική στιγμή για την Κ.Ο. Ξάνθης που έχει την δική της συμβολή, συμμετοχή σ’ αυτήν την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, που συνδέθηκε άμεσα με την εργατική τάξη του Νομού μας και ιδιαίτερα με το Καπνεργατικό κίνημα, προσέφερε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων στο Νομό μας, την περίοδο του 1920-1940, σαν αποτέλεσμα του στησίματος της πρώτης ΚΟ το 1924. Αγώνες που συνεχίστηκαν ενάντια στους φασίστες του Άξονα, με τουφέκι στο χέρι, την περίοδο της Κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αλλά και την περίοδο του εμφυλίου μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ, όταν οργανώθηκαν οι αντάρτικες ομάδες στα υψώματα της Ροδόπης. Όπως τότε που όταν ο λαός ακούμπησε και εμπιστεύτηκε το ΚΚΕ και μεγαλούργησε, τσάκισε το φασισμό, κέρδισε δικαιώματα, έτσι και τώρα πάλι κόντρα στη μιζέρια και στην υποταγή των κομμάτων του συστήματος μπορεί και πρέπει να ορθώσει ανάστημα, να βαδίσει μαζί με τους κομμουνιστές κόντρα στην ΕΕ και τα μονοπώλια, να φέρει σε πέρας το ανολοκλήρωτο έργο των γενιών που τιμάμε, για τη λαϊκή- εργατική εξουσία, για να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης όλου του πλούτου που παράγει».

Στη συνέχεια ακολούθησε εκ μέρους του Τ.Σ. Ξάνθης της ΚΝΕ η σ/φισσα Μαρία Χριστοδουλέα η οποία ανέφερε: «Στεκόμαστε με αίσθημα αυξημένης ευθύνης και απαιτητικότητας συλλογικά και ατομικά για την ισχυροποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Αισθανόμαστε βαρύ το χρέος να αφομοιώσουμε βαθύτερα τη στρατηγική του Κόμματος, τη μαρξιστική λενινιστική ιδεολογία, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο να συσπειρώνουμε μάζες νέων ανθρώπων, να κερδίζουμε νέους με την πολιτική του Κόμματος. Είμαστε η νέα βάρδια του Κόμματος και η 100χρονη ηρωική πορεία του μας γεμίζει μεγάλες ευθύνες να παίξουμε το ρόλο μας ώστε όλοι οι σύντροφοι μας στην ΚΝΕ να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του Κόμματος. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δεκάδες σύντροφοί μας που πέρασαν από τις γραμμές της Οργάνωσής μας στην Ξάνθη στελεχώνουν Κομματικές Οργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ χαιρέτισε το μέλος του Δ.Σ. Μπάμπης Φωτιάδης που ανέφερε πως τα νέα ιδιόκτητα γραφεία αποτελούν δικαίωση στους  ηρωικούς αγώνες  των σ/φων της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε η  πολιτική ομιλία από τον σ/φο Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό μέτωπο (Γ’ μνημόνιο με νέο ορυμαγδό αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων διαρκή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, γενίκευση ευέλικτης εργασίας, φορολεηλασία την ώρα που χαρίζει απλόχερα φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, χιλιάδες πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας και καταθέσεων) όπου κορυφαία θέση κατέχει η ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος για να μπει το κίνημα στο «γύψο», να αδυνατεί να αντιδράσει στη βέβαιη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μετά τη τυπική λήξη των μνημονίων, είναι αξεδιάλυτα συνδεδεμένη με την πολιτική της στο μέτωπο των εξωτερικών – διεθνών σχέσεων με το αφήγημα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης».

Η θωράκιση του κεφαλαίου με τα αντιλαϊκά μέτρα οικονομικής, κοινωνικής πολιτικής το ενισχύουν ώστε με ισχυρές βάσεις στο εσωτερικό, κέρδη και ανταγωνιστικότητα, να εξορμήσει για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας τη βρώμικη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, πρωτοστατώντας στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου εμπλέκει το λαό μας εκτός από τη λιτότητα διαρκείας και σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους εμπλοκής σε άγριους ανταγωνισμούς που μπορεί να καταλήξουν και σε πολέμους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ονοματοδοσίας του κράτους της ΠΓΔΜ, θέμα που αναζωπυρώθηκε από τη βιασύνη του ΝΑΤΟ να εντάξει και αυτή τη χώρα στους κόλπους του, επιδιώκοντας να αποκτήσει προβάδισμα επιρροής από τη Ρωσία. Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί στο θέμα από θέση αρχής από το 1992, κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα για γεωγραφικό προσδιορισμό, αντιμετώπιση των αλυτρωτικών διαθέσεων, εγγύηση των συνόρων.

Ο περιορισμός απλά στο θέμα της ονοματοδοσίας από εθνικιστική αφετηρία, κρύβει, αθωώνει τον πραγματικό υποκινητή των εξελίξεων, το ΝΑΤΟ που πυροδοτεί εθνικισμούς, χωριστικές τάσεις, αλλαγή συνόρων όπως και στα Βαλκάνια με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, την ενίσχυση των διεκδικήσεων της Τούρκικης αστικής τάξης στο Αιγαίο. Δεν λύνει τα θέματα του αλυτρωτισμού που εγείρονται με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και από άλλες χώρες με τις οποίες δεν υφίσταται θέμα ονομασίας όπως Τουρκία, Αλβανία.

Αυτή η ενιαία πολιτική του κεφαλαίου, των κομμάτων και των κυβερνήσεων του, πρέπει να βρει μπροστά του την εξίσου ενιαία απάντηση του εργατικού – λαϊκού κινήματος με ανασύνταξη του και κοινωνική συμμαχία. Οργάνωση, κλιμάκωση, πολιτικοποίηση της πάλης ενάντια όχι μόνο σε κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου αλλά στο ίδιο το κεφάλαιο και το σύστημα της εκμετάλλευσης. Όταν η διαρκής φτώχεια και λιτότητα, η γενίκευση της ευέλικτης απασχόλησης ακόμα και οι πόλεμοι, με ζητούμενο τη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα που συνθλίβουν κάθε λαϊκή ελπίδα βρίσκονται στο  DNA  του συστήματος του κεφαλαίου, οι αγώνες με αντιμονοπωλιακό – αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, η ταξική σύγκρουση για την ανατροπή τυ συστήματος είναι ζήτημα του σήμερα και όχι του απώτερου μέλλοντος. Γι’ αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ όχι μόνο στις εκλογές, αλλά με γερές οργανώσεις στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές είναι το «λαϊκό προαπαιτούμενο», ζήτημα πρώτης γραμμής και ανάγκης γι τον λαό. Η μάχη των κομμουνιστών για την ενίσχυση του Κόμματος, είναι η καλύτερη τιμή που θα αποδώσουν στη επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος τους, του ΚΚΕ».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή της σημαίας της Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Τ.Ε. Ξάνθης για την πρωτιά της στην άμιλλα της Περιοχής στην πρόσφατη οικονομική εξόρμηση.

Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του KKE

Σχετικά Άρθρα