Γενική

«Δεν πιστεύω ότι η αυτοδικία είναι λύση»

Ο Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος στην Ξάνθη
Γράφει η Νάντια Νάκου

Εκδήλωση με θέμα: «Οικονομική κρίση, βιώσιμη ανάπτυξη και Κράτος Πρόνοιας» με ομιλητή τον κ. Ηλία Μόσιαλο, Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ πραγματοποιήθηκε προχθές στην Ξάνθη, παρουσία του Γραμματέα του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Ξάνθης, Σωκράτη Ξυνίδη.
Λίγο πριν την ομιλία του προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και η XanthiNews του έθεσε το ερώτημα σχετικά με το αν η κυβέρνηση φοβάται την κοινωνική έκρηξη από το φθινόπωρο, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Ο κ. Μόσιαλος απάντησε ως εξής: «Αν πείσουμε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο διεξόδου από την κρίση στην οποία περνάμε και νομίζω ότι μέχρι στιγμής πείσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με αποφασιστικότητα και πυγμή. Και εγώ είμαι δυσαρεστημένος με αυτά που γίνονται και όλοι είμαστε δυσαρεστημένοι. Δεν θα θέλαμε να υπάρχουν περικοπές. Αλλά αν ο ελληνικός λαός πειστεί ότι υπάρχει διέξοδος από τα αδιέξοδα στα οποία μας οδήγησε η Ν.Δ. τότε ο λαός θα είναι μαζί μας».
Στο δεύτερο ερώτημα μας για την τιμωρία των υπευθύνων προκειμένου να νιώσουν δικαιωμένοι οι Έλληνες που κάνουν θυσίες, ο βουλευτής τόνισε: «Αυτό το θέμα είναι στην δικαιοσύνη. Δεν πιστεύω ότι η αυτοδικία είναι η λύση. Ας εμπιστευτούμε τους θεσμούς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».
Όσον αφορά συνολικά στο θέμα που ανέπτυξε επεσήμανε: «Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αναγκαστήκαμε να πάρουμε σκληρά μέτρα που έπληξαν σε έναν μεγάλο βαθμό χαμηλά κοινωνικά οικονομικά στρώματα. Θα προσπαθήσουμε τις πολιτικές που θα αναδιατάξουμε τώρα να πάρουμε πίσω ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά στο βαθμό που η οικονομία της χώρας μας ανακάμπτει. Πάντα η έγνοια μας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μη έχοντες σ αυτήν την κοινωνία, όχι οι προνομιούχοι.
Η αξιοπιστία της χώρας δεν μπορεί να αποκατασταθεί μέσα σε ένα δίμηνο. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι μειώσαμε το έλλειμμα σε σχέση με το 2009 κατά 40% και έχουμε κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα όσον αφορά στις εξαγωγές της χώρας οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2010.
Παράλληλα υπάρχουν και κάποιες εξελίξεις που δεν είναι τόσο θετικές όσο θα θέλαμε. Παράδειγμα δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 5,5%. Ως έναν βαθμό είναι και αποτέλεσμα του αυξημένου ΦΠΑ, ίσως και λόγω των στρεβλώσεων στην αγορά. Εδώ θα χρειαστεί να δούμε τον ρόλο του κράτους, των ελεγκτικών αρχών, κυρίως της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και γενικά τον ρόλο της κυβέρνησης έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλίων της αγοράς και να τα αντιμετωπίσουμε σύντομα.
Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 1,5 δις ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία μας το απόγευμα. Πηγαίνουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εδώ υπάρχει μια τεράστια έλλειψη δυνατοτήτων του δημόσιου τομέα. Αναδιαρθρώνουμε τα δημόσια νοσοκομεία με την απογευματινή τους λειτουργία και παράλληλα υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι ανανέωσης ιατρικής τεχνολογίας. Αυτοί οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι μέσω των ΕΣΠΑ και από του χρόνου θα γίνει σημαντική ανανέωση και των αξονικών και των μαγνητικών τομογράφων στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας έτσι ώστε να έχουμε μετακύληση ασθενών από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Επιπλέον υπάρχουν από το ΕΣΠΑ. Ήδη ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε τα 240 εκατ. ευρώ για τις ενισχύσεις της κοινωνικής οικονομίας. Πολλά άλλα τέτοια μέτρα όπως ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων που ξεκινάει με 800 δημοτικά σχολεία που θα λειτουργούν σε ολοήμερη βάση από τον Σεπτέμβριο και θα επεκταθούν στα επόμενα χρόνια. Θα είναι μέτρα κοινωνικής ενίσχυσης των οικογενειών και ιδιαίτερα των γυναικών».

Σχετικά Άρθρα