Κοινωνία Τελευταία Νέα

Γιορτάστηκε από τους προσκόπους της Ξάνθης η παγκόσμια ημέρα σκέψης

TSOTSO-APONOMH FOINIKA

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου το απόγευμα στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, η εκδήλωση της Εφορείας Περιοχής Προσκόπων Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης και Φιλίας των Προσκόπων, με τη συμμετοχή πολλών Παλαιών και νέων Προσκόπων. Η φετινή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή  τον Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Πολυχρονιάδη ήταν αφιερωμένη στην «Διαχρονική αξία και προσφορά του Προσκοπισμού» αλλά και σε τρείς ανθρώπους που τιμήθηκαν για την προσφορά τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Λυγερός, ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Κεφαλάς, εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Β.Ε.Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου,  η Τοπικός Έφορος των Οδηγών, και εκπρόσωποι φορέων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο αφιερωμένο στον Ιδρυτή του Προσκοπισμού ενώ αναφέρθηκαν από τον Περιφερειακό Έφορο Ξάνθης κ. Στόικο λίγα λόγια για το ιστορικό της Ημέρας Σκέψης και τον Ιδρυτή:

«Κάθε χρόνο, όλοι οι Πρόσκοποι και Οδηγοί, ενεργά και παλαιά στελέχη περισσότερα από 28 εκατομμύρια σε πάνω από 216 χώρες, σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν στις 22 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα «Σκέψης και Φιλίας».

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, η σκέψη μας τρέχει σ’ αυτόν που εμπνευσμένος από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη καθώς ο ίδιος είπε, συνέλαβε την ιδέα ιδρύσεως του Προσκοπισμού, τον Αρχιπρόσκοπο του κόσμου Ρόμπερτ Μπαίηντεν Πάουελ Λόρδο του Γκίλγουελ.»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Πολυχρονιάδης ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα με την προβολή διαφανιών για την διαχρονική αξία και προσφορά του Προσκοπισμού ενώ έγινε και προβολή από την κ.Κοτόρνου της δουλείας που γίνεται και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη της Μύκης και ζητήθηκε η βοήθεια όλων να στηριχτεί αυτό το τόσο όμορφο έργο.

Ακολούθησε η απονομή των Μεταλλίων Μακράς Ευδόκιμου Υπηρεσίας από τον Εφόρο Περιοχής Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης και τον Γενικό Έφορο του Σ.Ε.Π στους κ.κ. Αμβρόσιο Γρηγοριάδη από την Δράμα, Αριστοτέλη Παπακωνσταντίνου από την Κομοτηνή και Παναγιώτη Μεταξούδη από τον Έβρο.

Ξεχωριστή και συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση ήταν οι απονομές της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του Προσκοπικού Παρασήμου «Αργυρού Φοίνικα» από τον Πρόεδρο του  Διοικητικού Συμβούλιου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Χρήστο Λυγερό, στον κ. Επαμεινώνδα Τσότσο πρώην Περιφερικό Έφορο Ξάνθης, στον κ. Δήμο Κρυστάλλη Πρόεδρο Ε.Κ.Σ. Α.Μ.Θ., και στον κ. Νίκο Σταυρίδη  παλαιό Πρόσκοπο από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος στον συγχαρητήριο λόγο του αναφέρθηκε στην προσφορά και στη συμβολή των τιμηθέντων στην τοπική Προσκοπική κίνηση.

Στη συνέχεια ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Κεφαλάς μιλώντας τόνισε πως η 22 Φεβρουαρίου είναι μια μέρα και αυτοκριτικής και ανασκόπησης για το αν τελικά το όραμά του ιδρυτή πέτυχε και ο κόσμος έγινε καλύτερος; Εάν το δούμε από την άποψη του ότι το όραμα είχε να κάνει με την παγκόσμια ειρήνη, με την καταστολή της δυστυχίας και την εξάλειψη της πείνας τότε δεν έχει πετύχει. Αν δούμε όμως ότι όσοι άνθρωποι πέρασαν από τον Προσκοπισμό και ασπαστήκαν τις αρχές τους, και σήμερα είναι στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες, τότε ο κόσμος είναι σίγουρα καλύτερος. Το όραμά του δεν έχει να κάνει μόνο με τον να μην υπάρχει πόλεμος και δυστυχία, αυτά δεν είναι στο μέτρο των δυνατοτήτων των Προσκόπων, αλλά όταν μεγαλώνουν άνθρωποι με όραμα και αρχές και προσπαθούν αυτό τον κώδικα αξιών να τον κάνουν πράξη στην προσωπική τους ζωή και κατ’ επέκταση στην οικογένεια τους και την κοινωνία, τότε 100% ο Προσκοπισμός έχει συνεισφέρει και έχει κάνει καλύτερο τον κόσμο.

Στη συνέχεια κάλεσε Παλαιούς και Ενεργούς Προσκόπους να Ανανεώσουν την Υπόσχεση που δώσανε όταν ήταν παιδιά, και ακολούθησε η ανανέωση της Υπόσχεσης από Παλαιούς και ενεργούς Προσκόπους δίνοντας σε όλους την δύναμη  να συνεχίσουν να προσπαθούν για ένα καλύτερο κόσμο.

POLYXRONIADHS STOIKOS-XAIRETISMOS KRYSTALLHS-APONOMH FOINIKA LYGEROS-OMILIA BIBLIOTHIKI MYKHS

Σχετικά Άρθρα