Επιστολές Τελευταία Νέα

ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

ΕΙΚΟΝΑ 3.

Είναι απο τα μη περιοδικά φαινόμενα. Για το λόγο αυτό ακριβώς αποτελεί ευσεβή πόθο όλων ημών  η παρουσία σε τουλάχιστον ενα ΓΑΛΑΞΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ, όπως π. χ. αυτόν της περασμένης Τετάρτης ( 22 – 4 – 2015 ) στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Κορυφές της διανόησης, των τεχνών, της επιστήμης εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, σηματοδοτόντας παράλληλα έναρξη καμπάνιας ενάντια στη μάστιγα.

Η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τους αρμόδιους των διεθνών βραβείων Giuseppe  Sciacca ( Βατικανό ) για νάχουμε το αστρικό φαινόμενο. Υπερβολές θα σπεύσουν να πουν ορισμένοι. Φαντασιώσεις κάποιοι άλλοι.

Ούτε υπερβολές, ούτε φαντασιώσεις. Απτή η αλήθεια. Αποδεικνύεται κατά καιρούς πως έχουμε μέσα μας δύναμη. Έχουμε τον τρόπο για πράγματα πολύ μεγάλα.

΄΄ Έργα μεγάλα τε και θωμαστά ΄΄ όπως υπογράμμισε ο Ηρόδωτος.

Ο Αλέξης Κωστάλας με την πολλά υποσχόμενη Χρύσα Μωραΐτη χρωμάτιζαν τις στιγμές, έβαζαν λογοτεχνικές πινελιές.

Ο Μίμης Πλέσσας με τη μουσική επένδυση, η Μαρία Λάμπρου με τις χορογραφίες, η Δήμητρα Φάκα με τα κοστούμια, όμιλος νεανίδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίασαν σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση τις ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ. Με όλη τους τη χάρη για αυτό που εκφράζουν και άλλη τόση θλίψη για τις ΄΄ εκπατρισθείσες ΄΄ αρχαιότητες.

Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός, η αντιδήμαρχος Δέσποινα Παρτσαλίδου, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, η Βίκη Μπαφατάκη αρχαιολόγος – επικοινωνιολόγος, εμπνευστής των Giuseppe Sciacca.

O φιλόλογος – ποιητής – συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος με ζέση εφηβική, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής μέλος της επιτροπής προεδρίας των βραβείων με αποκαλύψεις αλληλοδιαδοχικές, η αρχαιολόγος της εφορίας αρχαιοτήτων Ξάνθης, εντεταλμένη στην αρχαιοκαπηλία Κική Χατζηπροκοπίου ολοένα εξελισσόμενη, η εισαγγελέας πρωτοδικών Καβάλας Αθηνά Κωνσταντινίδου λιτή, απέριττη, ο συγγραφέας του βιβλίου ΄΄ Λαθρέμποροι Ιστορίας ΄΄ Γιώργος Τσούκαλης βραβευμένος απο τους διοργανωτές στο Βατικανό, επαναπατρίσας 15000 αρχαιολογικής φύσης θησαυρούς στα 24 χρόνια ενος τιτάνιου αγώνα, μας έδωσαν μοναδικές στιγμές αποκαλύψεων,ερευνών, προσπαθειών.

Ο ανυπέρβλητος στο λόγο Νέστορας της Πύλου όπως και οι πανέλληνες είχαν την δυνατότητα να παρακολουθούν τον ΓΑΛΑΞΙΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ διαδυκτιακά απο τις ιστοσελίδες του ιστότοπου Ζούγκλα.Η δημοσιογράφος Λουκίλα Καρρέρ είδε κι έμαθε πολλά απο την παρουσία της στην εκδήλωση, στη Ξάνθη.

Ο Αντώνης Μουσαδές, η Μαρίνα Παύλου, η Ασμίκ Μπεκλαριάν μας ταξίδεψαν μουσικά, εμπνέοντας ακόμα και το Μίμη Πλέσσα.

΄΄ Ξημερώνει Κυριακή ΄΄  ήταν η επιλογή του μουσικοσυνθέτη μέσα απο την υπερεξηκονταετή θητεία του στο ελληνικό τραγούδι.

Έπαιξε ο ίδιος πιάνο, τραγούδησε όπως όλοι, μας έδωσε να καταλάβουμε γιατί: ΄΄ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΠΑΙΔΕΣ ΕΙΣΙΝ ΄΄.

Ήταν συναπάντημα αστέρων – αστερισμών, που είχαν πολύ σπουδαία πράγματα να μας μεταφέρουν.

Ήταν  στιγμές απο αυτές που χαρακτηρίζονται πολύ μεγάλες.

Ήταν τυχεροί όσοι παραβρέθηκαν, όπως και όσοι παρακολούθησαν απο την οθόνη του υπολογιστή.

Ήταν η δικαίωση της Βίκης Μπαφατάκη στη γενέτειρά της.

Ήταν ΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ.

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα