Γενική

Βασίλης Τσολακίδης: «Δεν είναι για μόνιμη κατοικία»

Διχάζει ο καταυλισμός των Αθίγγανων στο Δήμο Βιστωνίδας

Εξακολουθεί να διχάζει η ύπαρξη του οικισμού των Αθίγγανων στη Λεύκη Ξάνθης, ο οποίος όμως βρίσκεται στα όρια του Δήμου Βιστωνίδας.
Κατά το παρελθόν, πολλές φορές κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την εγκατάσταση των Αθίγγανων στο σημείο, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες τους, επικρατεί στο χώρο ένα χάος, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.
Η τότε δημαρχιακή αρχή, υπό τον τότε Δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη, δέχτηκε την εγκατάσταση των Αθίγγανων στην περιοχή, μια εγκατάσταση όμως, η οποία δεν προορίζονταν για μόνιμη, όπως λέει ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης.
«Εγώ τότε σα Δήμαρχος του Δήμου Βιστωνίδας και μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε μια ανθρώπινη απόφαση, να κάνουμε ένα χώρο υποδοχής διερχομένων τσιγγάνων. Αυτό το τονίζω. Διερχομένων τσιγγάνων. Δηλαδή ήταν για τους πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι αντί να κατασκήνωναν όπου έβρισκαν, να κατασκήνωναν στο συγκεκριμένο χώρο. Αυτή ήταν παρότρυνση και του κράτους, γιατί υπήρχαν κάποια κονδύλια για αυτό, τα οποία ο κ. Ζλάτκος δεν αξιοποίησε», δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης.
Ο κ. Τσολακίδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα χώρο προσωρινής εγκατάστασης και όχι μόνιμης, στον οποίο τοποθετήθηκαν τα απαραίτητα, για μια αξιοπρεπής προσωρινή κατοίκηση.
Βασίλης Τσολακίδης: «Η Δημοτική Αρχή δεν πήρε καμία πρωτοβουλία»
Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο κατοικίας των Αθιγγάνων, δεν είναι καλές και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών εκφράζουν ανησυχίες, για τις συνθήκες υγιεινής. Ο κ. Τσολακίδης σχολιάζει τη στάση της νυν Δημοτικής Αρχής, για την οποία αναφέρει: «Ο χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο μόνιμης εγκατάστασης, χωρίς να είναι κάτι τέτοιο. Η Δημοτική Αρχή τρία χρόνια, ενώ την είχαμε παρακινήσει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, δεν έχει κάνει τίποτα και απ ότι μαθαίνω ο χώρος έχει φτάσει σε κάποια αδιέξοδα και απ ότι ακούω επιβάλλονται πρόστιμα από την πολεοδομία. Πιστεύω ότι, αν μας άκουγαν από την πρώτη στιγμή, που φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έπρεπε ή να οργανώσουν καλύτερα τον υπάρχον χώρο με τα χρήματα που υπήρχαν για το λόγο αυτό ή να προβούν στη δημιουργία ενός νέου χώρου».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πολιτεία δεν προβαίνει σε πολλές ενέργειες για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, συμπληρώνοντας ότι: «πρέπει να υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια, για να βοηθηθούν και αυτοί οι άνθρωποι».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα