slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Αυτούς ψήφισες… καλά κάνουν!!! ΣΥΡΙΖαίοι Βουλευτές- και ο Γιαννακίδης- ζητούν να φύγει το θρήσκευμα από το απολυτήριο των παιδιών μας

Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου συνυπογράφουν οι βουλευτές της περιοχής Σ. Γιαννακίδης, Μ. Μουσταφά, Α. Καραγιουσούφ, Κ. Μορφίδης, Χ. Καραγιαννίδης από την περιοχή της ΑΜΘ.

Στην ερώτηση ζητούν να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2) οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και τις όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα απαγορεύεται να τυγχάνει καταγραφής και επεξεργασίας (στον ίδιο νόμο, άρθρο 7), εκτός κι αν αυτό τεκμαίρεται ως αναγκαίο (άρθρο 4§1 β’, του ιδίου νόμου). Παρά τις τη  ρητή αυτή πρόβλεψη του νόμου, 20 χρόνια μετά τη ψήφιση του, τις απολυτήριους τίτλους τις Β/βάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να αναγράφεται το θρήσκευμα των μαθητών/μαθητριών, μολονότι αποκλειστικός σκοπός των εν λόγω δημοσίων εγγράφων είναι η αποτύπωση του επιπέδου σπουδών και εκπαίδευσης του κατόχου του απολυτηρίου» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Για το λόγο αυτό η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απευθύνει με την Απόφαση 77Α  του 2002  σύσταση τις το Υπουργείο Παιδείας αναφέροντας στην αιτιολόγηση τις σύστασης, στη σελίδα 3,  ότι: «Η αναγραφή του θρησκεύματος τις απολυτήριους τίτλους των μαθητών στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης προσβάλλει την αρχή τις αναγκαιότητας. Διότι σκοπός τις σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση ( βαθμό ) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας. Ενόψει του σκοπού αυτού, η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο ( αρχείο τίτλων ) – υπερβαίνει τον σκοπό τις επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη. Γιατί το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

Επειδή η θρησκευτική πίστη ή η απουσία τις είναι εσωτερικό συνειδησιακό ζήτημα του κάθε πολίτη και αφορά μόνο αυτόν και κανέναν άλλο

Επειδή η αναγραφή του θρησκεύματος τις απολυτήριους τίτλους σπουδών αντιβαίνει τις την θεμελιώδη αρχή τις αναγκαιότητας τις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ( άρθρο 4§1 β’, Ν.2472/1997 ), καθώς  δεν υπάρχει κανένας λόγος να σημειώνεται το θρήσκευμα πάνω σε δημόσια έγγραφα που αποτυπώνουν επίπεδο σπουδών

Επειδή ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες τις ( π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κλπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

– Προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;».

Την ερώτηση υπογράφουν οι Καββαδία Αννέτα, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Γεωργοπούλου- Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη), Γιαννακίδης Ευστάθιος, Γκιόλας Ιωάννης, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Δρίτσας Θοδωρής, Θελερίτη Μαρία, Θηβαίος Νικόλαος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Κουράκης Αναστάσιος, Κυρίτσης Γιώργος, Λιβανίου Ζωή, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουσταφά Μουσταφά, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Ξυδάκης Νικόλαος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταματάκη Ελένη, Φίλης Νικόλαος, Χριστοδουλοπούλου Τασία και Ψυχογιός Γιώργος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο