slider Δράμα Τελευταία Νέα

Ίσες ευκαιρίες για όλους όλοι οι άνθρωποι διαφορετικοί – όλοι ίσοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Ψυχίατρο και Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ατόμων με «ειδικές ανάγκες» ή με «ειδικές ικανότητες» όπως προτιμούν κάποιοι να λένε, είναι ένας από τους ασφαλέστερους δείκτες της πολιτισμικής στάθμης ενός ατόμου ή μιας κοινωνίας.

Όλοι είμαστε εν δυνάμει άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάποιο ατύχημα ή κάποια ασθένεια μπορεί να μας προκαλέσει κάποια μορφή αναπηρίας. Όλοι έχουμε κάποια μορφή αναπηρίας. Γιατί η αναπηρία δεν είναι μόνο σωματική. Είναι και ηθική και συναισθηματική. Η λανθασμένη εντύπωση της αναπηρίας ως ασθένεια, το μόνο που εξυπηρετεί είναι την άρνηση των διαφορετικών ανθρώπινων αναγκών. Τελικά η πιο σοβαρή αναπηρία είναι ο τρόπος σκέψης μας. Ας  αρχίσουμε να αλλάζουμε λοιπόν τρόπο σκέψης και σίγουρα θα αλλάξουν πολλά πράγματα προς το καλύτερο στην κοινωνία μας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο κατάμεστο από συμπολίτες μας Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας δια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας/Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με επίσημο καλεσμένο και κεντρικό ομιλητή τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Ψυχίατρο και Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άνθρωπο-Σύμβολο για τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εμβληματική φιγούρα, για τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της κοινωνικής προσφοράς.

Η εκδήλωση έφερε τον κεντρικό-θεματικό τίτλο «Ίσες Ευκαιρίες για όλους» και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης δράσης «Σχέδιο Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα Κοινωνικής Μέριμνας στην Π.Ε. Δράμας».

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο οποίος και εξήρε τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την ψυχική και πνευματική ρώμη με την οποία αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής και ευχήθηκε αυτό να αποτελέσει παράδειγμα και για ολόκληρο τον Ελληνισμό, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία που βιώνει. Στη συνέχεια χαιρέτησαν ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ της ΠΑΜΘ κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας κα Αγλαΐα Κατσιγιάννη και τέλος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητιμσού της Π.Α.Μ.Θ. κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ, ο οποίος και κάλεσε στην σκηνή τον καλεσμένο να αναπτύξει την ομιλία του.

Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης κ. Άγγελος Κότιος, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, η Πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ. Ευγενία Σαραφίδου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών κ. Πωλίνα Μπανά, η Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» κ. Μαρία Τσάνα-Παπαγεωργίου, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Δράμας ιατρός Γεώργιος Ιντζές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων των ΑΜΕΑ της Δράμας και της Περιφέρειας ΑΜΘ και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του, ο κ. Κυμπουρόπουλος, που καταχειροκροτούμενος ανέβηκε στη σκηνή με τον τροχήλατο ανελκυστήρα που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης της ΠΕ Δράμας, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες της Δράμας και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την ζεστασιά και την θαλπωρή που ένιωσε, ανέπτυξε μέσα από την πορεία της ζωής του, τις δυσκολίες και τις χαρές που βίωσε ως άνθρωπος. Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τα σημεία που η αναπηρία στάθηκε τροχοπέδη  στη ζωή του και τα σημεία που η αναπηρία ήταν και είναι πηγή έμπνευσης και αφετηρία για δημιουργία.

Στη συνέχεια έθεσε για δημόσιο και κοινωνικό διάλογο το ερώτημα: τι σημαίνει αναπηρία, τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός; Τι σημαίνει το μήνυμα «Ίσες ευκαιρίες για όλους», τι είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει ικανό και τι είναι αυτό που σε καθιστά ανίκανο;

Όσον αφορά τις επιτυχίες του στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο, σημείωσε ότι ο καθένας έχει την ικανότητα να προσφέρει από το σημείο που μπορεί. Χρειάζεται ομαδικότητα, θέληση και συνεργασία. Τόνισε ότι είχε την ευγενή καλοσύνη του Θεού να βρεθεί σε αυτήν την θέση και ότι όλοι έχουμε δικαίωμα να γευτούμε το δώρο της ζωής. Για το πώς κατάφερε να φτάσει στην θέση του Ευρωβουλευτή, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποια συνταγή, δεν έγινε με ένα μαγικό ραβδί, αλλά με κόπο και προσπάθεια. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι παιδεία. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Κλείνοντας, είπε ότι η έννοια της προσβασιμότητας δεν αποτελεί μόνο προσβασιμότητα σε έναν χώρο, σε ένα δημόσιο κτίριο, αλλά προσβασιμότητα στην ίδια την ζωή. Καθημερινά, σημείωσε, ως Ευρωβουλευτής, δέχομαι εκατοντάδες αιτήματα πολιτών. Το ζήτημα δεν είναι κάθε φορά να ικανοποιήσουμε τον έναν, αλλά να προσφέρουμε για όλους, για πράξουμε κάτι για το κοινωνικό σύνολο, για τους πολλούς.

Μετά το πέρας της ομιλίας, απονεμήθηκε στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο τιμητικό ενθύμημα της Π.Α.Μ.Θ., για την άοκνη προσφορά του στην επιστήμη και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά, με τους ήχους της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας,  μέσα από ένα μοαδικό ταξίδι στην παγκόσμια μουσική σκηνή, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Γιαμαλή, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ενορχήστρωσης.

Σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχοντας ως πλαίσιο αναφοράς, ένα πλέγμα δημόσιων πολιτικών για την προάσπιση βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο πνεύμα του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη δημιουργία και υλοποίηση αξόνων δράσης, μέσω οργανωμένων θεσμικών, επιχειρησιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων πρόληψης και καταπολέμησης της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων. Υπό το πρίσμα της ως άνω στρατηγικής, επιδιώκεται η προαγωγή και η ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην κοινωνική και οικονομική ζωή, επιβάλλοντας το σχεδιασμό πολιτικών που ενθαρρύνουν και προάγουν την κοινωνικοποίηση των πλέον ευάλωτων ατόμων, ενισχύοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης εργασιακών δεξιοτήτων και καλλιέργειας κοινωνικών επαφών/διαπροσωπικών σχέσεων.

Για εμάς Πολιτισμός είναι η προσβασιμότητα και η ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων στην απασχόληση, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η εκδήλωση αυτή αποτελεί για μας αφορμή και δέσμευση να συνεχίσουμε την προσπάθεια και στο μέλλον, με νέες δράσεις και σχεδιασμούς πολιτικών για την κοινωνική συνοχή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, για μία ανοικτή κοινωνία, για μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Σχετικά Άρθρα