Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Έχει πολύ δουλειά ο Μίχογλου στον Τόπειρο. Δεκάδες είναι οι ενεργές ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ χωματερές (video με φωτιά)

 xomaterh fotia τοπειρος xomaterh fotia τοπειρος (1)

Ο νέος Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου έχει πολύ δουλειά να κάνει… Έχει και αυτός και οι τρις νέοι αντιδήμαρχοί του να διορθώσουν στρεβλώσεις δεκαετιών. Η κυριότερη είναι η εξαλείψει των δεκάδων ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν γύρο από τους οικισμούς.

Το απόγευμα της Παρασκευής που κατεβήκαμε για την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είδαμε το πρόβλημα από κοντά. Λίγο μετά το Δέκαρχο πριν το Εύλαλο πάνω στον δρόμο είχαν πιάσει φωτιά σκουπίδια από μια ανεξέλεγκτη χωματερή. Τραγική η κατάσταση μας ανέφεραν οι κάτοικοι. Έτσι διαχειρίζονται ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια τους. Τα πετάνε έξω από το χωριό και κάθε 10- 15 μέρες περνάει κάποιος και τα καίει!!! Οικολογική καταστροφή; Τεράστια. ΑΜΕΣΑ ο Μίχογλου πρέπει να βάλει τέλος στην πρακτική αυτή.

Την ανέχθηκε τόσα χρόνια σαν αντιπολίτευση, πιστεύω ότι τώρα σαν διοίκηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τα σκουπίδια και την διαχείρισή τους. (Ειδικά αφού ο Δελής τον πρότεινε και για πρόεδρο του Συνδέσμου ΣΔΑΝΞ).

Η νομοθεσία

Η μη τήρηση των υποσχέσεων για το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης απορριμμάτων φέρνει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο δεύτερης καταδίκης από το Ευρωπαϊκο δικαστήριο. Τη στιγμή που η χώρα μας δεν έχει κλείσει δεκάδες παράνομες χωματερές, η γενική εισαγγελέας Juliane Kokott, εισηγήθηκε πριν λίγες μέρες την επιβολή ημερήσιου προστίμου 54.450 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να εξετάζει σχετική προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εν λόγω βασικό ποσό θα πρέπει να απομειούται κατά 150 ευρώ κάθε φορά που η Ελλάδα αποδεικνύει στην Επιτροπή την παύση της λειτουργίας ενός παράνομου χώρου ταφής, καθώς και την ύπαρξη και αξιοποίηση επαρκών μέσων για την κατάλληλη διαχείριση ή διάθεση των αποβλήτων ή την αποκατάσταση ενός παράνομου χώρου ταφής που έχει παύσει τη λειτουργία του. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτείνει επίσης την επιβολή κατ’ αποκοπήν ποσού 22 εκατομμυρίων ευρώ.

Η χώρα μας είχε καταδικαστεί το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών και της δόθηκε παράταση χρόνου έως το 2011 προκείμενου να συμμορφωθεί, κάτι το οποίο δεν έκανε επαρκώς. Τα πρόστιμα θα επιμερισθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου λειτουργούν χωματερές με βάση νόμο του 2011 που τέθηκε σε εφαρμογή με ΚΥΑ του 2014.

Σχετικά Άρθρα