Γενική

Έδώ πολυτεχνείο!!!

Μεταπολιτευτικά το Φοιτητικό Κίνημα αποκτά νέα ώθηση. Γίνεται ενεργό κομμάτι του ρωμαλέου παλλαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, προβάλλει τα αιτήματα για αποχουντοποίηση του Πανεπιστημίου για μια καλύτερη Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο συσχετισμός στους συλλόγους και την ΕΦΕΕ βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο υπέρ των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων. Αποκορύφωμα των αγώνων είναι στα τέλη της δεκαετίας του 70 όπου το Φοιτητικό Κίνημα με όλο το λαό καταφέρνει να ανατρέψει τον τότε αντιδραστικό νόμο- πλαίσιο (ν. 815) που είχε ψηφίσει η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα χρόνια που ακολουθούν στην δεκαετία του 80 οι φοιτητές έχουν κατακτήσεις, οι μαζικές διαδικασίες αποκτούν κύρος, η ΕΦΕΕ παίζει το ρόλο του οργανωτή και εκφραστή της πάλης σε κεντρικό- πανελλαδικό επίπεδο, χωρίς βέβαια να λείπουν οι αδυναμίες και οι ελλείψεις και χωρίς φυσικά να σταματήσει η διαπάλη για τον χαρακτήρα και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 οι γενικότερες αρνητικές εξελίξεις για το λαϊκό κίνημα επιδρούν και στο φοιτητικό κίνημα της χώρας μας. Ακολουθεί μια πορεία απαξίωσης του Φοιτητικό Κινήματος, αρνητικής αλλαγής του συσχετισμού που οδηγεί το 95 στην διάλυση της ΕΦΕΕ, με κύρια ευθύνη των δυνάμεων του δικομματισμού.

Από τότε προβάλλει η ανάγκη ενίσχυσης του Φοιτητικού Κινήματος για να μπορέσει να αντιστοιχηθεί στην επίθεση που δέχονται οι φοιτητές, κάτι που οδηγεί το 2001 στο να φτάσει η διεξαγωγή του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου στο . . .παρά πέντε. Όμως για άλλη μια φορά με ευθύνη των ίδιων δυνάμεων που πρωτοστάτησαν στην διάλυση της ΕΦΕΕ, διαλύεται κι αυτό.

Αυτά για την Ιστορία, σήμερα είμαστε ξανά στην αρχή, η διαπάλη για το χαρακτήρα και τα αίτηματα του Φοιτητικού Κινήματος εξελίσσεται στα πλαίσια της κρίσης, των εξελίξεων που πολλές φορές παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Αποτελεί έντονη «παραφωνία» ότι το επόμενο διάστημα μπορεί να κριθεί σε αίθουσες δικαστηρίων η δομή του Φοιτητικού Κινήματος της πόλης μας.

Από τις ανακοινώσεις και από το πολιτικό κλίμα μέσα στις σχολές, φαίνεται πως έχουμε όξυνση της αντιπαράθεσης για την ίδρυση συλλόγων από την σπουδάζουσα της Νέας Δημοκρατίας σε δύο τμήματα της πολυτεχνικής. Η αντιπαράθεση ξεφεύγει από τα καυτά προβλήματα που βιώνουμε, από το κόστος σπουδών, από το αβέβαιο εργασιακό μας μέλλον, περιστρεφόμενη γύρω από δευτερεύοντα θέματα.

Σύντομα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, αφού αναμένεται ενημέρωση του Συλλόγου από το πρωτοδικείο Ξάνθης για τη νομική υπόσταση των νέων συλλόγων. Ελπίζουμε τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν γρήγορα, ώστε μπροστά και στις επικείμενες Φοιτητικές Εκλογές η αντιπαράθεση να δοθεί με καθαρά πολιτικούς όρους.
Τζώτζης Βασίλης
Φοιτητής της Πολυτεχνικής Σχολής

Σχετικά Άρθρα