slider Επιχειρηματικότητα Τελευταία Νέα

DEMO ABEE: Μια βιομηχανία που επενδύει στην Ελλάδα και έχει εξαγωγικό προσανατολισμό

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με αιχμή τις εξαγωγές,  από το 2008 έως σήμερα η DEMO έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό και έχει κατορθώσει να ξεγλιστρήσει από την βαθιά ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα 2007 – 2017 έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της: από 79 εκατ. ευρώ το 2007 σε 136 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 53,1 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές.

Κομβικό σημείο στη πορεία και την εξέλιξή της DEMO αποτέλεσε το 1996 όταν η διοίκηση της εταιρίας έλαβε την μεγάλη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στην παραγωγή και ανάπτυξη προϊόντων για την νοσοκομειακή αγορά. Επένδυσε μεγάλα κεφάλαια σε παραγωγικές μονάδες, το 2000 τέθηκε σε λειτουργία το δεύτερο εργοστάσιο, αλλά και σε έρευνα και ανάπτυξη για την δημιουργία νέων προϊόντων καθώς και σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου. Το 2006, η DEMO έθεσε σε λειτουργία την τρίτη μονάδα παραγωγής, δουλεύοντας παράλληλα εντατικά το σχεδιασμό της για την περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές του εξωτερικού. Το 2013, μια δύσκολη χρονιά για τη χώρα, δημιούργησε θυγατρική στην Σαγκάη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ενώ πραγματοποίησε εξαγωγές σε 6 νέες χώρες, μεταξύ αυτών Ισπανία και Βιετνάμ. Το 2014 επέκτεινε την εξαγωγική της παρουσία σε 16 νέες χώρες. Σήμερα η DEMO είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις -με βάση τον αριθμό τεμαχίων- στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα ευρύ πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για τα ελεγχόμενης αποδέσμευσης ενέσιμα. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Πιο συγκεκριμένα η DEMO αναβάθμισε και επέκτεινε όλες τις γραμμές παραγωγής της, με στόχο τον πολλαπλασιασμό της δυναμικότητάς της, καθώς αναμένεται να  τριπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα μέσα σε ενάμιση χρόνο.  

 

Σε νούμερα αυτό σημαίνει ότι, η εταιρία πραγματοποίησε την τελευταία 10ετία επενδύσεις άνω των 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 20 εκατ. την τελευταία τριετία) στις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, τόσο για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας όσο και για την αυτοματοποίηση των παραγωγικών της διαδικασιών και των ελέγχων κατά την διάρκεια της παραγωγής των προϊόντων της. Το 2017 ξεκίνησε και η κατασκευή του 4ου εργοστασίου της εταιρείας  το οποίο και θα βοηθήσει στην σημαντική επέκταση των αποθηκών, καθώς και στην εγκατάσταση πληθώρας μηχανημάτων.  Τέλος από τα 60 εκατ. € τα 10εκατ €  επενδύθηκαν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

 

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η DEMO υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, με το δίκτυο πωλήσεών της να εκτείνεται σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία. Η εταιρεία εξάγει το 82% της ετήσιας της παραγωγής και ακολουθεί ταχεία επέκταση της γκάμας προϊόντων της στις διεθνείς αγορές παράλληλα με την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Πλήθος έγκριτων ελεγκτικών οργανισμών άλλων χωρών, όπως το PIC/s, μέλη του οποίου είναι χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, η Αυστραλία, η Αργεντινή κ.ά., ο Korean-FDA, η Brazilian Drug Agency (ANVISA), το GCC (Health Minister’s Council for Cooperation Council States) των Χωρών του Κόλπου και οι υγειονομικές αρχές χωρών, όπως η Ιορδανία και η Νότια Αφρική, πιστοποιούν συνεχώς τα προϊόντα της DEMO S.A. Οι διεθνείς αυτές επιτυχίες της φαρμακοβιομηχανίας έρχονται ως επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς του Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας, το οποίο παρακολουθεί όλες τις παραγωγικές και ελεγκτικές δραστηριότητες, εξασφαλίζοντας την αυστηρή συμμόρφωση της DEMO ως προς τα διεθνή εφαρμοζόμενα πρότυπα και περνώντας με επιτυχία τα δύσκολα τεστ εγκρίσεων για την άδεια κυκλοφορίας των σκευασμάτων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 1850. Το εργαστήριο R&D και Ποιοτικού Ελέγχου της DEMO,  είναι εξοπλισμένο με τα πιο σύγχρονα όργανα και επανδρωμένο με τους καλύτερους απόφοιτους των ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων.

Η DEMO ανέπτυξε ήδη 7 νέα προϊόντα στα εργαστήρια της, ενώ σχεδίασε και ετοιμάζεται να λανσάρει άλλα 21 πόσιμα και συμπληρώματα διατροφής στην ελληνική αγορά. Παράλληλα πραγματοποίησε 182 νέες εγκρίσεις διεθνώς. Τέλος η DEMO ABEE απασχολεί σήμερα 870 εργαζόμενους ενώ το πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας της εταιρείας βασίζεται σε 4 πυλώνες: Περιβάλλον, Ηθικό Marketing, Εργαζόμενοι και Κοινωνία με επίκεντρο τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Οι εργαζόμενοι αποτελούν τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη και την επιτυχία της. H DEMO αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς, αυξάνοντας σταθερά τις θέσεις εργασίας της. Από το 2012 μέχρι σήμερα, η DEMO δημιούργησε πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας ανεβάζοντας το προσωπικό της από 553 σε 870 εργαζόμενους Από αυτές τις θέσεις, πάνω από το 1/3 αφορούν  εξειδικευμένους υπαλλήλους και επιστήμονες, συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, και στη μείωση της φυγής επιστημόνων (brain-drain). Η μέση ηλικία των εργαζομένων είναι 37,9 χρόνια, το 59% των εργαζόμενων είναι κάτω από 40 ετών με το 54% είναι άνδρες και το 46% είναι γυναίκες.

H Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO, με τη δυναμική της ανάπτυξη, δίνει σταθερά ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες χωρίς εμπειρία για να ξεκινήσουν την καριέρα τους, στηρίζοντας τη νέα γενιά και βοηθώντας την καταπολέμηση του brain drain. Ενδεικτικά το 25% του υπάρχοντος προσωπικού της εταιρείας ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη DEMO, ενώ η επιχείρηση απορροφά μεγάλο αριθμό επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια και συμμετέχει συστηματικά σε ημερίδες σταδιοδρομίας για νέους.

Στο πλαίσιο της στήριξης της νέας γενιάς επιστημόνων, η DEMO δημιούργησε την Άνοιξη του 2018  έναν νέο θεσμό Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης. Συγκεκριμένα, νέοι απόφοιτοι θετικών σχολών (Χημικοί, Βιολόγοι, Φαρμακοποιοί, Χημικοί Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί κ.ά) έκαναν αίτηση για εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, συνοδευόμενη από την δυνατότητα να κάνουν 6μηνη έμμισθη πρακτική άσκηση στην εταιρεία. Οι Υποτροφίες και οι δυνατότητες Πρακτικής δίνονται με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση, αλλά και άλλα κριτήρια, όπως οι προσωπικοί στόχοι και τα επιτεύγματα των υποψηφίων. Οι αιτήσεις έγιναν μέσω του website της εταιρείας και σε ειδικό link που δημιουργήθηκε για το πρόγραμμα.

Στην τελική φάση του Προγράμματος Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης της DEMO προκρίθηκαν 44 νέοι Αριστούχοι Επιστήμονες διαφόρων κλάδων  που κλήθηκαν για προσωπική συνέντευξη και γνωριμία με στελέχη της επιχείρησης προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Στις συναντήσεις αυτές οι νέοι είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν πέρα από τα επιτεύγματά τους, τους στόχους και τις βλέψεις τους, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές. Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση, καθώς αυτό που προέχει είναι η εταιρεία να βοηθήσει κάθε νέο επιστήμονα με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα και με το πώς ο ίδιος οραματίζεται το μέλλον και τη σταδιοδρομία του. Έτσι Υποτροφίες δίνονται κατά βάση σε υποψήφιους που είχαν άμεσο ενδιαφέρον συνέχισης των σπουδών τους και οι Πρακτικές σχεδιάζονται με τρόπο που να βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. Συνολικά, για τα βραβεία έχουν επιλεγεί 18 Επιστήμονες, Χημικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Βιολόγοι και Φαρμακοποιοί.

Σχετικά Άρθρα