Πολιτισμός Τελευταία Νέα

6ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη. Η Ξάνθη αφουγκράζεται ήχους της ανατολής…

6ο Φεστιβάλ Ανατολικής μουσικής

Συναυλία λογίας εξωτερικής ανατολικής μουσικής με την ορχήστρα νέων & εφήβων του εν Θεσσαλονίκης συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός». Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 & ώρα 20.00 στον Ιερό ναό του Αγίου Βλασίου Ξάνθης.

O σύλλογος «Ρωμανος ο Μελωδος» δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη κι έχει ως σκοπό την έρευνα διάσωση κ διάδοση της Βυζαντινής κι εξωτερικής ανατολικής μουσικής. Διδάσκων είναι ο πρωτοψάλτης Αγ. Γεωργίου Νεαπόλεως κ Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Νεοχωρίτης. Η παρούσα συναυλία παρουσιάζει ρεπερτόριο της εξωτερικής (κοσμικής) ανατολικής μουσικής, μέσα από μια ευρύτατη μουσική προσέγγιση κ αναδεικνύει τη συγγένεια της με την πατρώα βυζαντινή μουσική μας. Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Χρήστου Αναγνωστόπουλου.

Ο ναός του Αγίου Βλασίου εγκαινιάσθηκε στις 11 Απριλίου 1838. Από το απλό ξύλινο τέμπλο του ναού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα, έργο του «εκ Τρικάλλων» αγιορείτη αγιογράφου Νικηφόρου, που φέρει χρονολογία 1812.

Στον ίδιο καλλιτέχνη θα πρέπει να αποδοθούν και οι άλλες εικόνες του τέμπλου, δηλαδή του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Βλασίου, της Θεοτόκου και του Αγίου Δημητρίου. Πέρα από την καλλιτεχνική τους σημασία, οι εικόνες αυτές παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για την τοπική ιστορία, αφού στις περιγραφές τους διασώζονται ονόματα Ξανθιωτών χορηγών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο ανάγλυφοι μαρμάρινοι κηροστάτες, ο ένας από τους οποίους φέρει αφιερωματική επιγραφή και χρονολογία 1757. Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Μουσείου   – Κρατήσεις – πληροφορίες: Λαογραφικό  & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Μην χάσετε ακόμη την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 & ώρα 20.00  Αρχοντικό Παμουκτσόγλου Άβδηρα. Συναυλία & Παραμύθια της Ανατολής. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες  δεν πήραν τίποτε από τα υπάρχοντά τους, εκτός από την μνήμη τους. Μνήμη γεμάτη μουσικές, ιστορίες, μύθους, παραμύθια… Η Δήμητρα Πυργελή σε συνεργασία με το μουσικό εργαστήρι της ΦΕΞ θα μας ταξιδέψει με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια  σ’ αυτόν τον αμύθητο κρυμμένο θησαυρό των παλιών λαϊκών παραμυθιών της Μικρά Ασίας.

Ακόμη…Σεμινάρια

Εργαστήρια για μουσικά όργανα, ορχήστρα και θεωρητικά

Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου.

Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους.

Συμμετοχή 50€ συμπεριλαμβάνονται και οι συναυλίες του Φεστιβάλ.

Δηλώσεις στα τηλ. 25410 25421 & email: [email protected]

Οργάνωση- Παραγωγή: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Δήμος Αβδήρων.

Συντονιστής Φεστιβάλ: Γιάννης Κατσούλης

Υπεύθυνοι Φεστιβάλ: Μάρκος Σκούλιος & Σωκράτης Σινόπουλος

Οργάνωση Προβολών: Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ

Σχετικά Άρθρα