Κόμματα Τελευταία Νέα

Βουλευτές του ΚΚΕ κοντά στα προβλήματα της Ξάνθης και της Καβάλας

kosinthos (2)

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Θέμα της ερώτησης τα προβλήματα από πλημμύρες στην ΠΕ Καβάλας και Ξάνθης.

Αναλυτικά η ερώτηση

Σοβαρά προβλήματα προέκυψαν έπειτα από την έντονη βροχόπτωση της Τετάρτης 3 Σεπτεμβρίου 2014, στη νήσο Θάσο καθώς και σε πολλές περιοχές της Π.Ε. Καβάλας και Ξάνθης, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αλλά και αντιπυρικών έργων.

Ιδιαίτερα επλήγησαν περιοχές στην νότια Θάσο και συγκεκριμένα στην Τοπική Κοινότητα Λιμεναρίων, όπου πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και πολλά ξενοδοχεία. Τα ορμητικά ρεύματα παρέσυραν στη θάλασσα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ έκλεισε και τμήμα της περιμετρικής οδού του οικισμού. Να σημειωθεί επίσης πως στην περιοχή Κλίσμα, στην Σκάλα Καλλιράχης και στον παραλιακό δρόμο στα Λιμενάρια, οι δρόμοι κόπηκαν στα δύο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θάσου εξέδωσε 98 δελτία ζημιών για μαγαζιά και σπίτια, ενώ δέχθηκε 65 κλήσεις και έγιναν 35 αντλήσεις νερών.

Να τονιστεί ότι μετά την πυρκαγιά στην περιοχή της Καλλιράχης και Μαριών, το καλοκαίρι του 2013 όπου κάηκαν πάνω από 7.000 στρέμματα και των ανύπαρκτων μέτρων πυροπροστασίας, σε συνδυασμό με τον μη καθορισμό των ρεμάτων και τη μη ύπαρξη αντιπλημμυρικών έργων, η περιοχή πλημμυρίζει με την πρώτη βροχή.

Στην Καβάλα πλημμυρίσουν υπόγεια κατοικιών, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης δέχθηκαν πολλά τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων.

Επιπλέον στην περιοχή της Ξάνθης η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε ζημίες σε κατοικίες και καταστήματα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα για άντληση νερών από υπόγεια καταστήματα και ισόγεια σπιτιών.

Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,  αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, δεν θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να σχεδιαστούν, να μελετηθούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την έγκαιρη και ολοκληρωμένη καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.

Την αποζημίωση στο σύνολο των ζημιών, όλων όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών

Την κατασκευή όλων των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και αντιπυρικών έργων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα