Επιστολές Τελευταία Νέα

Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ

«Μέγας είσαι Κύριε και θαυμαστά τα εργαλεία σου». Λαϊκή μικρασιατική έκφραση. Οι Μικρασιάτες, όπως και οι Πόντιοι μέσα στην αγωνία τους να εκφράζονται, πολλές φορές παραποιούσαν τις λέξεις. Κάτι σαν να μιλάω εγώ αγγλικά. Άν με βγάλουν κανένα βράδυ στα παράθυρα του ΒΒC οι Βρεττανοί παρουσιαστές, θα φύγουν από την Βρεττανία όλοι οι τηλεθεατές.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι του σημείου να δώ ζαχαροπλάστη τον Δημόκριτο σε διαφήμιση στο Κανάλι 6 πάει πολύ. Δεν ξέρω αν θα το άντεχαν κάτι τέτοιο είτε η Γεωργία Βασιλειάδου, είτε η Σαπφώ Νοταρά. Επειδή συμβαίνει να γνωρίζω τον Δημόκριτο από την αρχαιότητα, δεδομένου ό,τι τρεις φορές πήγαμε παρέα στην Αρχαία Ολυμπία να δούμε από κοντά τον ταχύτερο αθλητή του τότε γνωστού κόσμου, τον ΕΡΜΟΓΕΝΗ από την Ξάνθη, δεν άντεξα. Πήγα να τον δώ να τα πούμε. Για φυσικό τον ήξερα 2500 χρόνια τώρα.

Δεν αποκλείεται σκέφτηκα τώρα με τα μνημόνια να τα βρόντηξε, αλλάζοντας δουλειά. Ο Δημόκριτος είχε φραγγάκια, όπως έχει ακόμα. Το σπίτι του ήταν, είναι ακόμα, δίπλα στην Ακρόπολη, στον αρχαιολογικό χώρο, των Αβδήρων. Εκεί πηγαίνουν τα κανάλια να τον βρούνε, εκεί πηγαίνουν οι επισκέπτες.

Η κυρία Καλλιντζή, η έφορος αρχαιοτήτων από την Κομοτηνή, του έκανε δώρο μιά μπουκαμβίλια, κάτσε καλά. Μόλις με είδε, έστειλε να φέρουν κρύες μπύρες. Είχαμε τον ακόλουθο διάλογο.

– Δημόκριτος: Καλώς τον συνάδελφο. Πώς και με θυμήθηκες;

– Στέλιος: Σε είδα στην τηλεόραση ζαχαροπλάστη. Πισμάνεψες λέει, τα βρόντηξες. Ευτυχώς είχα υπογλώσσια μαζί μου.

– Δημόκριτος: Είπα να γίνω celebrity. Να μου κάνουν like στο face – book.

– Στέλιος: Εσύ έγινες διάσημος από την Φυσική. Μέχρι και οι Εσκιμώοι για σένα μιλάνε στα σχολεία τους.

– Δημόκριτος: Τώρα θέλω να με μάθουν, να μιλάνε για μένα και τα βαφτιστήρια μου. Οι καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Σαράντα χρόνια γιορτάζουν εφέτος. Σαράντα χρόνια, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, δεν μπήκαν στον κόπο να έρθουν ούτε για ένα καφέ. Περνάνε απ έξω, πηγαίνουν για μπάνιο, πηγαίνουν για ψάρεμα, μέσα δεν έρχονται. Μόνο με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΕΣΠΑ ασχολούνται. Γι αυτό είπα να γίνω ζαχαροπλάστης, να μου δώσουν παραγγελία την τούρτα των σαράντα χρόνων, ή το κέτερινκ.

– Στέλιος: Μακάρι να το κάνουν έστω αυτό, γιατί απ ότι ξέρω αυτά τα δίνουν όλα πακέτο στην σύζυγο του Παναγιώτη Ψωμιάδη, στη Θεσσαλονίκη. Να πώ τίποτα στην Πρυτανεία;

– Δημόκριτος: Πες τους πως για τα σαραντάχρονα θα βάλω στη σούβλα πέντε κατσίκια.

– Στέλιος: Μήπως σε μπερδέψουν με την Πασχαλινή διαφήμιση των πολυκαταστημάτων JAMBO;

– Δημόκριτος: Πάντως έχω φρικτά παράπονα. ΤΥΦΛΟΙ ΤΑ Τ΄ΩΤΑ, ΤΟΝ ΤΕ ΝΟΥΝ, ΤΑ Τ΄ ΟΜΜΑΤ΄ΕΙΣΙΝ.

– Στέλιος: Σύνελθε. Τάξε κάτι που να έχει μαμαλίνγκα κι άσε τις ιδεολογίες. Κανένα εξοχικό, καμμιά Μερσεντές.

– Δημόκριτος: Άν αξιοποιούσατε το όνομά μου, αναδυκνείοντας τον χώρο, όλοι με Μερσεντές θα γυρνάγατε.

– Στέλιος: Αλήθεια τώρα για πες μου. Τα πρωτόνια, τα νετρόνια, τα δευτερόνια τα ξέρεις. Τη δομή του ατόμου. Από καριόκες, σεκέρ – παρέ, τουλούμπες, μαλλί της γριάς, κοκοράκια ή μήλα με κόκκινη καραμέλα γύρω – γύρω τί ξέρεις;

– Δημόκριτος: Θα μάθω. Θα γίνω celebrity. Εξώφυλλο στα περιοδικά. Πρώτη μούρη στα παράθυρα της τηλεόρασης.

– Στέλιος: Μόνο αν γίνεις πολιτικός. Φίλε δεν «πουλάς» στην Ελλάδα πλέον. Δεν περνάει η μπογιά σου. Λυπάμαι που στο λέω, αλλά μην περιμένεις άδικα. Τα σαραντάχρονα γιορτάστηκαν με μιά εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου στην Κομοτηνή. Εσένα δεν γυρνάει κανένας να σε δεί ξανά. Έχουμε πιό σοβαρά θέματα. Είδες τη Ζέτα Μακρυπούλια γυμνή μέσα στη μπανιέρα που φώναξε «ΕΥΡΗΚΑ» ο Αρχιμήδης; Αυτά φίλε. Ήρθα να σου πώ καλημέρα αλλά μάλλον θα σου πώ καληνύχτα.

– Δημόκριτος: Καληνύχτα σε όλους εσάς. Ξαναπέρνα πάντως. Πάντα έχω στο ψυγείο κάποια συναγρίδα.

 

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα