Πολιτισμός Τελευταία Νέα

3η συνάντηση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, «Ξάνθη πόλις ονείρων 2016»

Για άλλη μια χρονιά η Ξάνθη τίμησε τον Μ. Χατζιδάκη με την βοήθεια του Δήμου Ξάνθης, του μουσικού σχολείου Ξάνθης, τους εθελοντές της διοργάνωσης και φυσικά των 21 μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, που φιλοξενήθηκαν από Ελλάδα το εξωτερικό. Οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης γέμισαν από μουσικές, παιδικές φωνές και αν μη τι άλλο, τέχνη!

Εξαιρετικά ήταν όλα τα παιδιά, αφού το καθένα απ’ αυτά έδωσε τον καλύτερο του εαυτό τιμώντας με σεβασμό τον μεγάλο συνθέτη Μ. Χατζιδάκη. Η συνάντηση διήρκεσε 3 μέρες. Πέρα από την καταπληκτική εμφάνιση την τελευταία ημέρα, όλων των σχολείων που φιλοξενήθηκαν και έπαιξαν υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κηπουργού, την προσοχή μας τράβηξε ένας νεαρός που συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση.

Κάτοικοι και φιλοξενούμενοι της πόλης ξεκίνησαν ένα περίπατο από την πλατεία Μητροπόλεως έως το σπίτι του Μ. Χατζιδάκη τραγουδώντας μουσικές δικές του και άλλων συνθετών.

Σε μία από τις στάσεις του περιπάτου, στο κτήριο όπου φιλοξενείται το πιάνο που πρωτόπαιξε ο Χατζιδάκης, ο Γιλμάζ Χουσμέν ερμήνευσε ”το μαντολίνο” με την συνοδεία πιάνου από την δασκάλα της φωνητικής του, Χριστεφανία Λουκίδου.

Ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτόν και να τον γνωρίσουμε. Στις ερωτήσεις μας απάντησε:

Ονομάζομαι Γιλμάζ Χουσμέν είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου και ζω στην Ξάνθη. Παρακολουθώ μαθήματα θεάτρου στο θεατρικό εργαστήρι «ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ», τραγουδάω και στόχος μου είναι να ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέατρο. Ο τρόπος που βίωσα  το «φεστιβάλ» ήταν το λιγότερο συγκινητικός και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της συμμετοχής μου σε αυτό.

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις το συναίσθημα που σου δημιουργείται όταν περπατάς στην πόλη σου και σε κάθε της σημείο αντικρίζεις παιδιά, συνομήλικα και μη, να παίζουν μουσική και να τραγουδούν. Η ευκαιρία να συμμετάσχω στο φεστιβάλ μου δόθηκε από τον ευγενέστατο Νίκο Κοσμίδη και φυσικά από την υπέροχη καθηγήτρια και συνοδό μου στο πιάνο, Χριστεφανία Λουκίδου, χωρίς την οποία δε θα μπορούσα να εκτεθώ μουσικά σε τόσο πολύ κόσμο. Η στιγμή ή οι στιγμές μου, αφού τραγούδησα 5-6 φορές το κομμάτι λόγω της πληθώρας ατόμων που περνούσαν, ήταν… συγκλονιστικές! Το έβλεπε κανείς στη συγκίνηση που υπήρχε στα μάτια του κόσμου! Είναι σίγουρα μία στιγμή της ζωής μου που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Τα σχέδια που ακολουθούν είναι οι εισαγωγικές μου εξετάσεις σε ΚΘΒΕ και Εθνικό θέατρο, ενώ το καλοκαίρι πρόκειται να παρουσιάσουμε στη Ξάνθη με το θεατρικό εργαστήρι το έργο ”όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία  Πολυξένης Καρακατσάνη και Βασίλη Λειβαδίτη.

πηγή

 

Σχετικά Άρθρα