Πολιτισμός Τελευταία Νέα

2-3 πράγματα που ξέρω για … την τέχνη: Αρχαία Ρώμη: πόλη του έρωτα, της ποίησης, της ζωγραφικής

Με τον Χάρη Μιχαλόπουλο- Επίκουρο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, ΔΠΘ Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017 Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, 20:00.

Αν στη συνείδηση του σύγχρονου νεοέλληνα η Ρώμη εξακολουθεί να αποτελεί το «χαμένο» μισό της κλασικής πολιτιστικής κληρονομιάς του, τότε η παρούσα διάλεξη φιλοδοξεί να προσφέρει έναν δρόμο εναλλακτικής προσέγγισης και επαφής με το ρωμαϊκό πνεύμα. Στόχος της είναι να ανιχνεύσει, να χαρτογραφήσει και να παρουσιάσει την πολύτροπη και πολύσημη αλληλεπίδραση μεταξύ ερωτικής ποίησης και ζωγραφικής στην αυγούστεια  Ρώμη των τελών του πρώτου προχριστιανικού αιώνα. Περίοδος που δίκαια αποκαλείται ο «Χρυσός Αιώνας» της Ρώμης.

Στο πλαίσιο της διάλεξης η παρουσίαση αποσπασμάτων ερωτικής ποίησης συνοδεύεται εικονογραφικά με παραδείγματα σωζόμενων τοιχογραφιών της Ρώμης, της Πομπηίας και του Herculaneum, αλλά και με έργα της αναγεννησιακής και σύγχρονης ζωγραφικής (Μποτιτσέλι, ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Τιτσιάνο, Σεζάν, Νταλί).

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Χάρης  Μιχαλόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Είναι πτυχιούχος Φιλολογίας (Ειδίκευση Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. (2001). Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο (MΑ in Latin) «με διάκριση» (2002) και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D)(2006). Έχει συγγράψει μονογραφίες και σειρά άρθρων για την αυγούστεια ποίηση και το ρωμαϊκό επίγραμμα. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία, η σχέση των Σπουδών Φύλου με τις Κλασικές Σπουδές, και η πρόσληψη της λατινικής λογοτεχνίας στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Παράλληλα ασχολείται με την ποίηση. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Ψηφιδωτό» (1995), «Γεωγραφία Δωματίου» (2000), «Πιο νύχτα» (2007), «Δεν έρχονται» (2015), ενώ ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικές και ποιητικές ανθολογίες.

Σχετικά Άρθρα