Κι όμως είναι η Ξάνθη Τελευταία Νέα

1905 Boutique Hotel, η ιστορία του κτηρίου που έχει χαρακτηριστεί και ως έργο τέχνης

 Boutique Hotel Boutique Hotel (1) Boutique Hotel (2) Boutique Hotel (3) Boutique Hotel (4)

Ένα υπέροχο ξενοδοχείο εγκενιάσθηκε πρόσθατα μέσα στην παλιά πόλη της Ξάνθης. Πρόκειται για το 1905 Boutique Hotel. Το κτίριο που στεγάζεται το 1905 boutique hotel, είναι χτισμένο στις αρχές του 1900, συγκεκριμένα το 1905, και ανήκει στη δεύτερη οικοδομική φάση (1870- 1910) της πόλης, περίοδο κατά την οποία σημειώνεται μεγάλη οικονομική άνθηση, με αποτέλεσμα τη συνακόλουθη έντονη οικοδομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον Ξανθιώτη πολιτικό μηχανικό κ. Πέτρο Κονταρίδη που επιμελήθηκε της ανακαίνισής του πρώτος ιδιοκτήτης του κτιρίου, για τον οποίο και χτίστηκε, ήταν ο Χιλμή Πασάς, Οθωμανός Τοποτηρητής της Ξάνθης. Το 1922 το κτίριο πέρασε στην ιδιοκτησία του Εμμανουήλ Καρυωτάκη και της οικογενέιας του οι οποίοι έζησαν στο κτίριο με εξαίρεση την περίοδο της Βουλγάρικης κατοχής, όπου στο κτίριο εγκαθίσταται το Διοικητήριο των Βουλγάρων. Αυτή ήταν και η περίοδος που έγιναν οι σημαντικότερες αλλοιώσεις στο κτίριο, με σημαντικότερη την κάλυψη του ζωγραφικού του διακόσμου.

Το 1954 το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία του γιου του Ε. Καρυωτάκη, ο οποίος τελικά το πούλησε το 2006 στην οικογένεια του Αχμέτ Αδέμ. Η οικογένεια Αδέμ αποφάσισε να αξιοποιήσει το κτίριο, και με τη συμβολή της εταιρίας μελετών και κατασκευών Kontaridis art design, αποφασίστηκε η δημιουργία του Boutique Hotel 1905.

Το κτίριο χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό διατηρητέο μνημείο και Έργο τέχνης με το Φ.Ε.Κ. 530/Β/27-07-88. Οι εργασίες αποκατάστασης είχαν ως στόχο την επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του μορφή και την αποκάλυψη του πλούσιου ζωγραφικού του διακόσμου. Χαρακτηριστικές τομές δημιουργήθηκαν σε όλους του χώρους, οι λεγόμενοι «μάρτυρες» του ζωγραφικού διακόσμου, που παραμένουν εμφανείς και δείχνουν  το αρχικό μοτίβο του κάθε χώρου. Όλες οι εργασίες στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλο σεβασμό προς την παράδοση και την πολιτιστική αξία του, για την πόλη της Ξάνθης, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Σχετικά Άρθρα