slider Ιστορικά Τελευταία Νέα

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1873 ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Ο μεγάλος Έλληνας Μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, γιός του Στέφανου Καραθεοδωρή και της Δέσποινας Καραθεοδωρή το γένος Πετρακόκκινου από την Χίο, ήταν Θρακιώτης.

Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1873 και πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950. Ελάχιστοι τον τίμησαν, ενώ οι περισσότεροι αγνοούν ότι ήταν δάσκαλος του Αϊνστάιν.

Όταν ο Αϊνστάιν πληροφορήθηκε τον θάνατο (από κίρρωση του ήπατος) του Έλληνα Μαθηματικού, δήλωσε ¨Ο θάνατος του Κ. Καραθεοδωρή αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για την μαθηματική επιστήμη, τη φυσική και την σοφία του αιώνα μας. Ο αξεπέραστος Έλληνας Κ. Καραθεοδωρή υπήρξε ο μεγάλος μου δάσκαλος, στον οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και η μαθηματική επιστήμη, η φυσική και η σοφία του αιώνα μας χρωστάνε τα πάντα¨.

Ευτυχώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έδωσε ¨τιμής ένεκεν¨ το όνομα του Θρακιώτη Μαθηματικού στο Αμφιθέατρο των Κιμμερίων και ευτυχώς επίσης που κάποιοι άνθρωποι ευαίσθητοι σύστησαν Σύνδεσμο ¨Φίλων Κ. Καραθεοδωρή¨ με Πρόεδρο τον κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη.

Διάβασα στον τύπο ότι στις 5 Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλοπρεπές μνημόσυνο για το μεγάλο Θρακιώτη Μαθηματικό, στο οποίο παραβρέθηκαν ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μονάχου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Μόναχο, ο Επιστημονικός Σύμβουλος του έργου του Κ. Καραθεοδωρή κ. Ν. Λυγερός, η βιογράφος του, βαπτιστικιά της κόρης του, κα Δέσποινα Ροδοπούλου και πολλοί Καθηγητές.

Τέλος σε εφημερίδα της Κομοτηνής, διάβασα με χαρά ότι ο Δήμος από ετών ολοκλήρωσε το Μουσείο Καραθεοδωρή το οποίο λειτουργεί.

Συγχαρητήρια σ’ αυτούς που θυμούνται και τιμούν τον μεγάλο Έλληνα Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον Θρακιώτη δάσκαλο του Αϊνστάιν.

Άντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

 

Σχετικά Άρθρα