slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

100 φορές το γράψαμε: «Κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την παράνομη εισαγωγή και χρήση φυτοφαρμάκων»

Στην παράνομη εισαγωγή και χρήση φυτοφαρμάκων και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τον πρωτογενή τομέα και τη δημόσια υγεία αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα το φαινόμενο της εισαγωγής και χρήσης παράνομων και αμφιβόλου, ως προς την σύνθεσή τους, ποιότητας φυτοφαρμάκων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, οι παραγωγοί αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τον ψεκασμό των καλλιεργειών τους και εκμεταλλευόμενοι τον ελλιπή έλεγχο των αρχών στα σύνορα, προτιμούν να προμηθεύονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την μαύρη αγορά φυτοφάρμακα, κυρίως από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, για τα οποία δεν γνωρίζουμε ούτε την χημική τους σύσταση, αλλά ούτε και σε τι ελέγχους έχουν -εάν έχουν- υποβληθεί.

Όπως επισημαίνουν πολλοί παραγωγοί, γεωπόνοι και γενικότερα όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα, αυτές τις μέρες, διάφοροι ντίλερ που προέρχονται από την Βουλγαρία,  γυρνούν στα χωριά της Θεσσαλονίκης και μαζεύουν παραγγελίες, όπου σε συνεννόηση με ιδιοκτήτες τοπικών αποθηκών συγκεντρώνονται και διανέμονται στους παραγωγούς. Με αυτό τον τρόπο, αλλά και με απευθείας αγορές των φυτοφαρμάκων από τις γειτονικές χώρες παίρνοντας οι παραγωγοί το ρίσκο του τελωνείου προμηθεύονται τα παράνομα σκευάσματα.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, τόσο των παραγωγών που κάνουν χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων, όσο και του τελικού αποδέκτη των γεωργικών προϊόντων, δηλαδή του καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που υφίσταται το περιβάλλον, λόγω της υψηλής τοξικότητας των παράνομων σκευασμάτων που οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των καλλιεργειών και των χωραφιών των αγροτών.           

Περαιτέρω, η ανάπτυξη αυτής της μορφής του παρα-εμπορίου και την διάθεση φυτοφαρμάκων από την μαύρη αγορά προκαλεί την τεράστια απώλεια εσόδων για το δημόσιο και ανυπολόγιστη ζημιά για την εθνική οικονομία».   

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Θα δοθεί άμεσα λύση στο επικίνδυνο φαινόμενο της παράνομης εισαγωγής και χρήσης φυτοφαρμάκων;

  1. Ποιος ο σχεδιασμός σας για τον έλεγχο των συνόρων και την καταπολέμηση του φαινομένου;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την άμεση και ουσιαστική ενημέρωση των παραγωγών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων;».  

Σχετικά Άρθρα