slider Τελευταία Νέα

10 χρόνια χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο | Δείτε το video που μιλά ο ίδιος για την Μακεδονία

 Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Σαν σήμερα δεχόταν ευχές για τα γενέθλιά του ο μακαριστός Χριστόδουλος…  Το 2008 στα τελευταία γενέθλια του, βαριά άρρωστος από την ασθένεια του, είχε δει τους θεράποντες ιατρούς του στα 69α γενέθλια του, οι οποίοι δήλωναν ανήμποροι να αντιστρέψουν την κατάσταση.

Έλεγε τότε το ρεπορτάζ στις 17 Ιανουαρίου του 2008:

«Τους θεράποντες ιατρούς του, αντί για άλλες επισκέψεις, δέχτηκε χθες, την παραμονή των 69ων γενεθλίων του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Και αυτοί, με το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τη Δευτέρα, δηλώνουν ανήμποροι να αποτρέψουν τη ραγδαία αρνητική εξέλιξη στην υγεία του.Χθες πάλι του έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, από τις οποίες οι γιατροί του δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και κάτι το μη αναμενόμενο.

Από οικείο του λέχθηκε πως θεωρούν αρνητικό το γεγονός ότι ενώ του μειώθηκαν τα παυσίπονα ο Αρχιεπίσκοπος δεν πονά. Κατά την εκτίμησή τους αυτό δείχνει ότι ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει σε βαθμό τέτοιο, που πλέον δεν έχει την αίσθηση του πόνου. Πάντως χθες, έστω και με δυσκολία, έφαγε και συζήτησε με τους συνεργάτες του, που του συμπαραστέκονται.

Μάλιστα έδειξε ότι ευχαριστήθηκε όταν του είπαν ότι η αρρώστια του είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 85% οι άνθρωποι που εγγράφηκαν στον κατάλογο δωρητών οργάνων το 2007 σε σχέση με αυτούς που είχαν εγγραφεί το 2006.

Οι γιατροί δεν αποκλείουν την περίπτωση, αν ο Αρχιεπίσκοπος δεν διατρέφεται κανονικά, να χρειαστεί τις επόμενες ημέρες να του βάλουν ορό, για να προσλαμβάνει περισσότερες θρεπτικές και άλλες ουσίες. Και εξακολουθούν να δείχνουν εντυπωσιασμένοι, διότι στην κατάσταση που βρίσκεται εξακολουθεί να έχει διαύγεια πνεύματος.

Οι ώρες που περνούν είναι κρίσιμες, καθώς η υγεία του Αρχιεπισκόπου διαρκώς βαίνει επιδεινούμενη. Οι συνεργάτες του είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια στις 17 Ιανουαρίου υπήρχε τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα, μια που ο κ. Χριστόδουλος έχει γενέθλια.

Φέτος το κλίμα είναι βαρύ και η συγκίνηση διάχυτη. Σαν σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος γίνεται 69 ετών, έχει γεννηθεί στις 17 Ιανουαρίου 1939.

Να σημειωθεί ότι η αγωγή που ακολουθεί πλέον ο κ. Χριστόδουλος είναι συμπτωματική, λαμβάνει δηλαδή αναλγητικά μόνο όταν εμφανίζονται οι πόνοι και έχει διακοπεί η χημειοθεραπεία λόγω της κατάπτωσης που εμφανίζει».

Στις 28 Ιανουαρίου του 2008,  ο Αρχιεπίσκοπος που πολλοί χαρακτήρισαν φαινόμενο έκλεινε τα μάτια του για πάντα, χτυπημένος από τον καρκίνο.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα

 

Σχετικά Άρθρα