slider Τελευταία Νέα

Όχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας λέει η Μητρόπολη Ξάνθης με ψήφισμά της

Αντίδραση της Μητρόπολης Ξάνθης με ψήφισμα εναντίον της επέκτασης του μέτρου της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς

 ΨΗΦΙΣΜΑ  ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Συναχθήκαμε σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης όλοι οι ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, στην τακτική μηνιαία ιερατική σύναξη, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα, και ομοθυμαδόν εκφράζουμε την ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η οποία αρχικά προβλέπεται να ισχύσει για  τις τριάντα Κυριακές του έτους. Αμφιβάλει κανείς ότι αυτή στη συνέχεια και βαθμηδόν θα επεκταθεί σε όλες τις Κυριακές τού έτους;

Η αγία Γραφή επισημαίνει : «ὅτι ἐν αὐτῇ (δηλ. την έβδομη ημέρα της εβδομάδας) κατέπαυσεν ἀπό πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ, ὧν ήρξατο ὁ Θεός ποιῆσαι» (Γεν. Β΄, 2-3). Η αργία της Κυριακής είναι εντολή τού Δημιουργού Θεού. Ο ίδιος ο Θεός δημιουργώντας τον κόσμο και τον άνθρωπο, σύμφωνα με την διήγηση της Παλαιάς Διαθήκης στο βιβλίο της Γενέσεως, λέγει: «Καί συνετέλεσεν ὁ Θεός ἐν τῇ ἡμέρα τῇ ἕκτῃ τά ἔργα αὐτοῦ, ἅ ἐποίησε, καί κατέπασε τῇ ἡμέρᾳ τῇ ἑβδόμῃ ἀπό πάντων τῶν ἔργων, ὧν ἐποίησε. Καί εὐλόγησεν ὁ Θεός τήν ἡμέραν τήν ἑβδόμην καί ἡγίασεν αὐτήν». Ο άνθρωπος όταν εργάζεται, ομοιάζει προς τον Δημιουργό Θεό.  Με την αργία της έβδομης ημέρας μιμείται την ιερά ανάπαυση του Θεού. Ο  Θεός έδωσε στο λαό του την έβδομη ημέρα ως σημείο, για να ξέρει ότι ο Θεός αγιάζει το λαό του (Εξ. 20, 12).

Η Κυριακή είναι η μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Είναι η ημέρα των εσχάτων, της Βασιλείας του Θεού, που την βιώνουμε μέσα στην  Θεία Λειτουργία. Ο εξαγιασμός της Κυριακής ως «ημέρας Κυρίου» είναι εκείνος ο οποίος οδηγεί στην καθιέρωσή της ως αργίας. Έτσι, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που επιχειρείται, αποτελεί προσβολή και βλασφημία στο πρόσωπο του Αναστημένου Κυρίου μας, προς τιμήν του οποίου καθιερώθηκε η αργία, αλλά προσβολή και βλασφημία στον «κατ’ εικόνα» πλασθέντα άνθρωπο, χάριν του οποίου θεσπίστηκε η αργία τής Κυριακής.

Με το ψήφισμά αυτό διαμαρτυρόμαστε για τις νέες αυτές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στον εξανδραποδισμό των εργαζομένων. Με την απώλεια της ιερότητας της Κυριακής δεν χάνει ο Θεός, αλλά εξανδραποδίζεται ο άνθρωπος, ο οποίος παύει να έχει αναφορά στον Θεό, και για αυτό χάνει την αξία του, στο βωμό του απάνθρωπου κέρδους.  Επίσης διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στον εκκλησιαστικό αποχρωματισμό της Διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην εκκλησιαστική  αποδόμηση της κοινωνικής ζωής.

Η λειτουργία της αγοράς και κατά την ημέρα της Κυριακής αργίας δεν θα τονώσει το εμπόριο, όπως αφελώς προσδοκούν όσοι την υποστηρίζουν. Η κατακόρυφη πτώση του εμπορίου οφείλεται στη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καταναλωτές. Η λειτουργία των καταστημάτων για μία επιπλέον ημέρα δεν θα φέρει περισσότερους πελάτες, αλλά θα αυξήσει τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων, με όσα αυτό συνεπάγεται.

Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής θα έχει επίσης συνέπειες και για στη ζωή της ελληνικής οικογένειας, αφού δεν θα υπάρχουν πλέον «καθημερινές και σχόλες» , αλλά τα πάντα θα έχουν ισοπεδωθεί, θυσία στις απρόσωπες και απάνθρωπες «αγορές».

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσους  δυναμικά αντέδρασαν και αντιδρούν στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακής αργίας και δηλώνουμε αρωγοί σε κάθε ειρηνική προσπάθεια για την αναίρεση των ειλημμένων αποφάσεων.

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκομένους θεσμούς και φορείς.

 

Σχετικά Άρθρα