slider Τελευταία Νέα

«Ωρα μηδέν» για την Ιεραρχία: Στα… χέρια των 82 Ιεραρχών το μέλλον της Εκκλησίας! – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

«Ωρα μηδέν» για την Ιεραρχία: Στα… χέρια των 82 Ιεραρχών το μέλλον της Εκκλησίας!

Του Γιώργου Θεοχάρη
Με τα βλέμματα στραμμένα όλων στην αυριανή συνεδρίαση της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κλήρος και λαός αναμένουν να αναλάβουν δράση οι 82 Ιεράρχες της για την περίφημη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα.

Το ΟΧΙ σε αυτή τη συμφωνία βροντοφώναξαν κληρικοί ανά την Ελλάδα αλλά και οι περισσότεροι μητροπολίτες δείχνουν να συμφωνούν με τον εφημεριακό κλήρο και να στέκονται στο πλευρό τους δηλώνοντας ανοιχτά ότι επρόκειτο για μία συμφωνία που βλάπτει ανεπανόρθωτα την εκκλησία και τους λειτουργούς της. Μισθοδοσία κλήρου και Εκκλησιαστική περιουσία θα τεθούν επί τάπητος στη αναμενόμενη συνεδρίαση .

Ήδη πρωτοκλασάτοι αρχιερείς όπως οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Νέας Σμύρνης Συμεών, εξέφρασαν δημόσια την κάθετη αντίθεσή τους σε αυτή τη συμφωνία για την οποία ούτε ρωτήθηκαν αλλά και ούτε γνώριζαν το περιεχόμενο της.

Κάποιες τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για εμπλοκή πολιτικού προσώπου -που κατέχει ανώτατο αξίωμα -στη διαμεσολάβηση Μαξίμου- Αρχιεπισκοπής για την επίτευξη της συμφωνίας .

Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και από τα δύο στρατόπεδα εννοώντας τόσο από την μεριά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και από τους αντιπολιτευόμενους Ιεράρχες οι οποίοι,στην παρούσα φάση, φαίνεται να αποτελούν την πλειοψηφία της Ιεραρχίας .

Στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μίλησαν και Ιεράρχες που δημόσια δεν έκαναν δηλώσεις εκδηλώνοντας την διαφωνία τους σε αυτό το προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερώνυμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ιεραρχία δεν πρόκειται να εγκρίνει αυτό το έκτρωμα που πετάει τους Ιερείς και γενικότερα όλους μας εκτός Δημοσίου ταμείου στο οποίο μπήκαμε επί Ιερωνύμου Ά!

Αντιθέτως από την μεριά της Αρχιεπισκοπής Ιεράρχης που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τονίζει ότι “την Παρασκευή το μεσημέρι τελειώνουν όλα,δηλ. η συμφωνία θα περάσει”!

Ωστόσο,κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για μία κίνηση που υπάρχει στο παρασκήνιο από Ιεράρχες που είναι έξαλλοι με αυτή τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που μιλά ότι θα ζητηθεί η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Πάντως, οι έντονες αντιδράσεις των Ιεραρχών ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου όπου κάλεσε την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη να του δώσει εξηγήσεις για την εν λόγω συμφωνία.

Οι ευθύνες για την αυριανή Ιεραρχία είναι ιστορικές κι όλοι οι Αρχιερείς καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων .Διαφορετικά, τα γεγονότα θα γραφτούν με μαύρα γράμματα για όσα θα συμβούν….

https://www.vimaorthodoxias.gr/arthrografia/ora-miden-gia-tin-ierarchia-sta-cheria-ton-82-ierarchon-to-mellon-tis-ekklisias/

Σχετικά Άρθρα