slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

ΨΗΦΙΣΜΑ των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ενεργοποίηση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας ΑΜΘ για τη λύση των χρόνιων προβλημάτων της κτηνοτροφίας στην περιφέρειά μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

  • Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τον πρωτογενή τομέα, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
  • Αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΕΛΟΓΑΚ, περιφερειακές υπηρεσίες που εμπλέκονται στις εισαγωγές), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. Στόχος η προστασία των καταναλωτών και της παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
  • Άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Άδικη κατανομή σε βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική αποζημίωση, νέους κτηνοτρόφους και βιολογική κτηνοτροφία (αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με κατανομή των ποσών ενίσχυσης με ίδιους όρους σε όλους τους κτηνοτρόφους της επικράτειας).
  • Δεν δεχόμαστε τον πολιτικάντικο και επικοινωνιακό τρόπο, τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν το χειμώνα του 2017 από χιόνια και παγετό. Απαιτούμε την ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων. Άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, παγετός, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία κ.α.
  • Καμία κατάσχεση στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων λόγω χρεών σε ΟΤΑ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των εκμεταλλεύσεών τους. Ταυτόχρονη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 120 δόσεις με βάση τα σημερινά πραγματικά τους εισοδήματα, όπως και για τα δάνεια (κόκκινα) που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
  • Απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οργάνωση για την συνεργασία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για να μειωθεί ο χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων.
  • Χρησιμοποίηση μόνο του εργοσήμου για τους απασχολούμενους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.
  • Ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ και του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο.
  • Αύξηση της μοριοδότησης για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης των βοοτρόφων της ΑΜΘ τουλάχιστον στο επίπεδο των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω των απωλειών στον πληθυσμό των βοοειδών που είχε η περιφέρειά μας  από την οζώδη δερματίτιδα.
  • Δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση του πρωτογενή τομέα.
  • Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής. Δημιουργία πακέτων ασφάλισης κατά είδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ για την αντικειμενικότερη και δικαιότερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τις εισφορές των κτηνοτρόφων για τους ασφαλιστικά συνεπής των προηγούμενων ετών.
  • Προστασία όλων των ΠΟΠ και ΠΓΕ κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, με κυριότερο προϊόν τη φέτα στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
  • Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρωτογενή τομέα και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.
  • Προστασία των απομάχων του πρωτογενή τομέα, των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των προστατευόμενων μελών τους, με συντάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.
  • Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης.
  • Στήριξη των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016.
  • Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν σε εγκλεισμό των ζώων τους (καραντίνα) λόγω της ευλογιάς των προβάτων και έχουν μείνει απλήρωτοι.
  • Στήριξη των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις τελευταίες ακραίες βροχοπτώσεις.
  • Δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών για την κτηνοτροφία. Βελτίωση βοσκοτόπων (χλωρίδα, δρόμοι, δεξαμενές, ποτίστρες κ.α.), αλλά και χρηματοδότηση για την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Υλοποιώντας τα παραπάνω θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ, αλλά και της πατρίδας μας. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παράγουν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, σε αυτούς που αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης να ζουν αξιοπρεπώς και σε αυτούς που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, την προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.

ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ !!!

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 17-10-2017 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.

  1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
  2. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
  3. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
  4. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6974813465
  5. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΛ.6989768662
  6. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
  7. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
  8. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
  9. ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798

 

 

Σχετικά Άρθρα