Κόμματα

Χωρίς φάρμακα μας αφήνει η πολιτική του Σύριζα…. Παρέμβαση του Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη

Στην αγωνία των ασθενών, των συγγενών τους και των επαγγελματιών Υγείας, που αναζητούν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, τα οποία  βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά., αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κο Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Προκαλούν έντονη ανησυχία τα απανωτά περιστατικά ασθενών, συγγενών τους, καθώς και επαγγελματιών Υγείας, που εναγωνίως αναζητούν συγκεκριμένα φάρμακα για τη θεραπεία τους, τα οποία προφανώς βρίσκονται σε έλλειψη στην ελληνική αγορά. Σκευάσματα που χορηγούνται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη κ.ά, έχουν κυριολεκτικά «εξαφανιστεί» από την φαρμακευτική αγορά της χώρας.

Οι ασθενείς επισκέπτονται τον φαρμακοποιό τους, προκειμένου να εκτελέσει τη συνταγή τους, και αντί της φαρμακευτικής αγωγής λαμβάνουν την απάντηση ότι θα γίνει παραγγελία του σκευάσματος που αναζητούν. Στη συνέχεια και στην πληθώρα των περιπτώσεων, οι φαρμακαποθήκες απαντούν ότι δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο της παραγγελίας, καθώς οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά την τροφοδοσία φαρμάκων και σχετικών προϊόντων, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, συνέπεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του αντιπηκτικού φαρμακευτικού σκευάσματος Xarelto, το οποίο δυστυχώς είναι ανύπαρκτο στην αγορά του Ηρακλείου στην Κρήτη!!»

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας «Παρ’όλα αυτά, η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα και επάρκεια φαρμάκων στην εγχώρια αγορά!.».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 

«1. Πώς προτίθεται η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση της έλλειψης και ανεπάρκειας σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στην ελληνική αγορά;

 

2.Πού αποδίδεται η παραπάνω μη-διαθεσιμότητα των φαρμάκων;

3.  Ποιος ενέχει, τελικά, την ευθύνη; Οι φαρμακοποιοί ή οι φαρμακευτικές εταιρείες; Ή το ίδιο του Υπουργείο σας που αδυνατεί να ελέγξει και να επιμεληθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες ασθενείς;;».

Σχετικά Άρθρα