Γενική

Χτύπησαν οι καμπάνες στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας

Για δεύτερη φορά φέτος μετά από 88 χρόνια

Χιλιάδες Ορθόδοξοι Χριστιανοί (και Μουσουλμάνοι Κρυπτοχριστιανοί) γιόρτασαν και φέτος την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ένα Μοναστήρι που, έχτισαν οι Μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος στ α τέλη του 4ου αιώνα (380-286μχ ) σε υψόμετρο 1063 μέτρων στο όρος Μελά .

Ορθόδοξοι προσκυνηταί από την Ελλάδα , την Ρωσία , την Αμερική και την Αυστραλία αξιώθηκαν να επισκεφθούν και φέτος την «Πατρίδα» και να ανάψουν ένα κερί στην μνήμη των προγόνων τους που αποδεκατίστηκαν από τις ορδές του Κεμάλ και του Τοπάλ Οσμάν.

Για πρώτη φορά πέρυσι, μετά από 88 χρόνια , λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη κοιτίδα του Ποντιακού Ελληνισμού στην Τραπεζούντα, έτσι και φέτος στον ευλογημένο τόπο του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά ο Πατριάρχης με Αρχιερείς τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Γέλασαν τα χείλη των Ποντίων αδερφών μας, χάρηκαν οι ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων μας από την Μαύρη θάλασσα, την Σαμψούντα, την Τραπεζούντα , την καθ’ ημάς Ανατολή .

Μακάρι να φωτίσει ο Θεός τους γείτονες να επιτρέψουν κάποτε να τελέσουν οι Χριστιανοί Θεία Λειτουργία και σε άλλα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας και του Γένους μας.

Η Παναγιά μας να φυλάει τον Ελληνισμό και να δίνει φώτιση σε αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες μας.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υπ/ντης Δ’ ΣΣ

Σχετικά Άρθρα