slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Χαμός με χιλιάδες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για το Προσφυγικό – Ο ρόλος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Αυτός είναι ο παλιός καλός Σύριζα!)

Aπίστευτο πάρτι χιλιάδων προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ για το Προσφυγικό αποκαλύπτει η εφημερίδα “Τα Νέα”.

Με διαδικασίες “fast track” και παράκαμψη του ΑΣΕΠ φαίνεται πως η κυβέρνηση προσλαμβάνει ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό για τη διαχείριση του Προσφυγικού, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Ακόμα, αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι ο απόλυτος… διαχειριστής των περίπου 2.400 προσλήψεων – οι μισές τουλάχιστον εκ των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη – γίνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο είχε κατηγορηθεί πολλάκις από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομοθέτης έχει ήδη δρομολογήσει την κατάργησή του προβλέποντας την ίδρυση του Δημόσιου Φορέα Δημόσιας Υγείας, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία της Βουλής.

Ειδικότερα, ξεδιπλώνοντας κανείς το κουβάρι των εκατοντάδων προσλήψεων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που ξέσπασε το 2015, διαπιστώνει – σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ – μια σειρά από προβληματικούς χειρισμούς που αφορούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Philos».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί απάντηση «της ελληνικής πολιτείας στην προσφυγική κρίση και βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν σε κέντρα φιλοξενίας». Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την υλοποίηση του «Philos» έφτανε τα 24.180.928 ευρώ, ποσό που προερχόταν αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους για να υλοποιηθεί έως τον Μάιο του 2018.

Μέσω αυτού προσλήφθηκαν 850 γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, με το Σωματείο να εκφράζει ουσιαστικά ερωτηματικά ως «προ τη νομιμότητα αλλά και τις πιθανές παρεμβάσεις».

Οι καταγγελίες

Μάλιστα, οι σχετικές καταγγελίες κοινοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2017 στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που με τη σειρά της διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι το Σωματείο αναγκάστηκε να επιδώσει τις σχετικές καταγγελίες με δικαστικό επιμελητή, με τα μέλη του να κάνουν λόγο για άρνηση συνεργασίας από τη μεριά του Γενικού Επιθεωρητή – και ενώ τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους συγκροτήθηκε Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμή σχετικό πόρισμα.

Ειδικότερα, η καταγγελία που έκανε το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει «ύπαρξη πολυάριθμων αντί ενός πρακτικών αξιολόγησης για την επιλογή προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος «Philos» από την ίδια τριμελή επιτροπή και για την ίδια δεξαμενή υποψηφίων».

Επίσης, πηγές κάνουν λόγο για τρεις διαφορετικούς πίνακες κατάταξης έπειτα από την ισάριθμη αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης, αφήνοντας αιχμές για την ορθότητα της τελικής επιλογής των υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο – όπως φαίνεται και από τις σχετικές καταγγελίες – «δείχνει» ως… ενορχηστρωτή τη διοίκηση του Κέντρου, «που αφενός δίνει τις οδηγίες μοριοδότησης και αφετέρου εγκρίνει και αποδέχεται κατά την κρίση της τις προτάσεις της Επιτροπής».

Στο μεταξύ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού (14 Ιουνίου) το άρθρο 123 του νόμου 4549/2018, που αναφέρεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, φαίνεται να ελαστικοποιεί περαιτέρω τη διαδικασία των προσλήψεων καθώς ο νομοθέτης ορίζει ως προϋπόθεση τα «αντικειμενικά και προκαθορισμένα κριτήρια», ωστόσο αφήνει το ΑΣΕΠ να έχει «δευτερεύοντα ρόλο».

Και αυτό διότι ναι μεν στα χαρτιά η Ανεξάρτητη Αρχή συνεχίζει να εποπτεύει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού, στην πράξη όμως θα επεμβαίνει στη διαδικασία μόνο από σχετική ένσταση και άρα ετεροχρονισμένα.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση η χρονική σύμπτωση, καθώς επίσης το καλοκαίρι του 2018 έληξαν οι 850 συμβάσεις – που σημειωτέον είχαν λάβει παρατάσεις -, με αποτέλεσμα να προκύπτει ανάγκη για νέο προσωπικό.

Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για 1.575 θέσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαχείριση και αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Η διαδικασία είναι ανοιχτή έως και τις 15 Οκτωβρίου, με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων να γίνονται δεκτές έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται δε πως η δαπάνη για τη συνέχιση του προγράμματος φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και βαραίνει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, στη συγκεκριμένη απόφαση ένα από τα κριτήρια που αυξάνουν τα μόρια του υποψηφίου και αναφέρεται στο πεδίο της εμπειρίας είναι η προϋπηρεσία «σε πληθυσμό προσφύγων/μεταναστών έως και 84 μήνες».

Τι απαντά ΚΕΕΛΠΝΟ

Από την πλευρά του, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι η νέα προκήρυξη που αφορά στην πρόσληψη 1.575 θέσεων ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών αλλά και του γενικού πληθυσμού, γίνεται με την απόλυτη έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έχει καθορίσει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και τον τρόπο μοριοδότησής τους.

Το νέο αυτό πρόγραμμα κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας διαδέχεται μια σειρά προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το 2015 και έχουν χρηματοδοτηθεί με απόλυτη διαφάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το νέο PHILOS, διάρκειας 18 μηνών, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμών με παράλληλη ενίσχυση του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον κίνητρα, οικονομικά και προϋπηρεσίας, θα δοθούν σε γιατρούς και οδοντιάτρους.

Τέλος, τονίζεται ότι δίδεται παράταση υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15:00.

Σχετικά Άρθρα