slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Τρίτη 21 Αυγούστου φέτος το Μπαϊράμ… προετοιμασίες για την σφαγή και την έλευση των Τούρκων από την Πόλη

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών είναι κινητή θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων σε ανάμνηση της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Θεό.

Είναι μία απ τις δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Όπως και το Σεκέρ Μπαϊράμι, το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες (21, 22, 23 Αυγούστου 2018) και αρχίζει τη 10 η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Γιορτάζεται 70 ημέρες μετά από το τέλος του Ραμαζανιού.

Κατά την διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα) τα οποία νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από τον χότζα του χωριού. Το ζώο που θυσιάζεται χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι.

Σήμερα η σφαγή- θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία. Φέτος λόγω που η γιορτή πέφτει μέσα στον Αύγουστο (μήνα των αδειών) η Κυβέρνηση της Τουρκίας καθιέρωσε 9ήμερο τον εορτασμό, από απ τις 18 έως 26 Αυγ. Κατά το διάστημα αυτό αρκετοί τούρκοι αναμένεται να επισκεφθούν και την Θράκη μας, παρόλο που η ισοτιμία της λίρας με το ευρώ διαρκώς μεταβάλλεται (αρνητικά για αυτούς)! Σύμφωνα με πληροφορίες τα δρομολόγια των πούλμαν που έρχονται από την Πόλη είναι πλήρη, ενώ πολλοί είναι οι Τούρκοι που θα περάσουν από τους Κήπους με το ΙΧ του με προορισμός αρχικά την Κομοτηνή και την Ξάνθη και στην συνέχεια την Θάσο και την Χαλκιδική.

Σχετικά Άρθρα