Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Το FBI αντιδρά στην κρυπτογράφηση που προσφέρουν τα iOS 8 και Android 5.0

 fbi

Apple και Google προσφέρουν προ εγκατεστημένη κρυπτογράφηση στα νέα λειτουργικά τους, iOS 8 και Android 5.0 Lollipop. Αυτή η κίνηση δυσαρέστησε το FBI  Με την πρόσθετη δυνατότητα αυτόματης κρυπτογράφησης, ο χρήστης είναι σίγουρος ή σχεδόν σίγουρος ότι κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα, τις φωτογραφίες και τα αρχεία του κινητού, ή έστω, θα δυσκολέψει αρκετά τους επίδοξους hackers. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος καθώς έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και σύνθετα επίπεδα ασφάλειας και κρυπτογράφησης μπορούν να σπάσουν αν και από μετρημένους ανθρώπους που σίγουρα δεν ενδιαφέρονται για το δικό μας κινητό και λογαριασμό.

Από αυτή την εξέλιξη, ο νέος διευθυντής του FBI, James Comey, έχει διαφορετική άποψη. Από πέρσι στην πρώτη του ομιλία ο διευθυντής δήλωσε ότι αυτή η κίνηση των Apple και Google είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας, ( εννοώντας τις ΗΠΑ ) με την αστυνομία να μην μπορεί να εντοπίσει εγκληματίες. Για να βοηθηθεί το έργο των αρχών, ο Comey ζητά τη δημιουργία «φιλικών» συστημάτων επιτήρησης, στα οποία η αστυνομία θα έχει πρόσβαση όταν χρειαστεί. Ουσιαστικά αυτό που ζητά είναι μια «πίσω πόρτα» η οποία θα παρακάμπτει την κρυπτογράφηση των εταιριών. Εάν όμως δοθεί αυτή η δυνατότητα θα αποτελέσει κυριολεκτικά την κερκόπορτα για να σπάσει και αυτή η κρυπτογράφηση.  Επιπλέον, ο Comey κατηγόρησε Apple και Google ότι θέτουν τους χρήστες τους «πέρα του νόμου».

Η αντίληψη αυτή κυριαρχεί στις αγγλοσαξονικές χώρες έντονα παρότι τα αποτελέσματα της “παρακολούθησης” ανύποπτων πολιτών δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι κάθε λογής παράνομοι γνωρίζουν αυτές τις μεθόδους και τις παρακάμπτουν με σχετική ευκολία ενώ είναι πασίγνωστο ότι η καταγραφή συνομιλιών και κάθε λογής πληροφοριών έχει γεμίσει δισεκατομμύρια γιγαμπάιτς δίσκων όπου η αξιοποίηση και το ξεκαθάρισμα είναι αδύνατη.

Σχετικά Άρθρα