slider Τελευταία Νέα

Το Τελωνείο Ξάνθης μπλόκαρε τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ

Σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου των 38,2 εκατ. ευρώ

 

Επιμέλεια Μαίρη Δαληκριάδου

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.gr το Τελωνείο Ξάνθης αρνείται την εγγυητική ύψους 4 εκατ. ευρώ που έχει υποβάλει η ΣΕΚΑΠ και ζητά την άμεση καταβολή του προστίμου.

Με απόφασή του, το Τελωνείο Ξάνθης, από δω και στο εξής μπλοκάρει τη διανομή των προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια της επικύρωσης του προστίμου-μαμούθ, των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ, από το Εφετείο Κομοτηνής.

Η επιβολή του προστίμου αφορά υπόθεση του 2008, που δεν αφορά τη νέα ιδιοκτησία,  η οποία  όμως είχε προκαλέσει και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η κυβέρνηση είχε επιδιώξει να «σβήσει» το πρόστιμο, καταθέτοντας και ψηφίζοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή.
H επίμαχη τροπολογία δεν είχε αναδρομική ισχύ, και έτσι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε το πρόστιμο, το οποίο και πλέον επιβαρύνει το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, Ιβάν Σαββίδη.

Τι λέει η εταιρεία

Κύκλοι της εταιρείας αναφέρουν ότι η απόφαση του Τελωνείου Ξάνθης θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες, ειδικά σε μια περίοδο με υψηλή κατανάλωση. Όπως εξηγούν, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας επιτρέπει στις καπνοβιομηχανίες να διανέμουν στην ελληνική αγορά προϊόντα με πίστωση φόρου 28 ημερών. Για αυτό τον λόγο, οι καπνοβιομηχανίες καταθέτουν, όπως προβλέπεται, εγγύηση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Παρότι η ΣΕΚΑΠ έχει καταθέσει εγγύηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ αλλά και έχει υποβάλει αίτηση αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, το Τελωνείο, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που επικύρωσε το πρόστιμο, αρνείται την πίστωση ζητώντας την άμεση καταβολή του.

Σχετικά Άρθρα