Κοινωνία Τελευταία Νέα

Τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κάλεσε στην Ξάνθη ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης

Ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης βρέθηκε προχθές στο 36 ο Αντάμωμα Σαρακατσάνων στο Περτούλι Τρικάλων όπου μεταξύ άλλων συνάντησε και τον γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Όπως έμαθα ο γραμματέας του ΚΚΕ ενδιαφέρεται πολύ για την Θράκη και αποδέχθηκε ευχάριστα την πρώταση του Κώστα Ζαγναφέρη για επίσκεψή του στην εργατομάνα Ξάνθη… Μάλιστα έστειλε και δια του κ. Ζαγναφέρη θερμό χαιρετισμό στους συντρόφους του στην πόλη μας… Αν και ο ένας καθαρός αριστερός και ο άλλος δεξιός από τους λίγους τους ένωσε το σαρακατσάνικο αντάμωμα…

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, τα περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1.150 μέτρων στα Τρίκαλα, φιλοξενήθηκε και φέτος το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο φτάνει αισίως στο 36 ο έτος του. Οι Σαρακατσαναίοι αποδεικνύουν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα υψίπεδα της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το Αντάμωμα ξεκίνησε την Παρασκευή και κράτησε μέχρι την Κυριακή. Το Σάββατο έλαβε χώρα το Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής, το οποίο αναπαριστά ένα εποχικό γεγονός από τη ζωή των Σαρακατσάνων, ένα έθιμο βίωμα που ήταν άλλοτε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Το Καραβάνι ξεκίνησε στις 6:00 το απόγευμα από το παρεκκλήσι της Αγίας Κυριακής Περτουλίου, με τόπο προορισμού τον χώρο του Ανταμώματος στα Περτουλιώτικα λειβάδια όπου θα κονέψουν και θα στηθούν οι τσατούρες.

Τέλος, την Κυριακή, ημέρα αποκορύφωσης των εκδηλώσεων, παρουσιάστηκαν δρώμενα του παραδοσιακού κύκλου της σαρακατσάνικης ζωής, καθώς και παιγνίδια και χοροί από τους συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας.

zagnaferhs1

Προσφώνηση του Αντίπεριφερειάρχη Κώστα Ζαγναφέρη στο αντάμωμα των σαρακατσανων στο Περτουλι…

Σχετικά Άρθρα