slider Μειονότητα Τελευταία Νέα

Τι λέει η ABTTF και ο πρόεδρός της Χαλίτ Χαμπίπογλου για το θέμα των Τουρκικών στον Δήμο Μύκης

Το παρακάτω δελτίο τύπου εξέδωσε η ABTTF το οποί τιτλοφορείται: «O Δήμος Μύκης ζήτησε από το προσωπικό που θα προσληφθεί για το πρόγραμμα της ΕΕ να γνωρίζει τα τουρκικά, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα»

Αναλυτικά αναφέρει:

Ο Δήμος Μύκης, το οποίο είναι μοναδικό τουρκικό μειονοτικό δήμο της Ξάνθης, αναζητώντας την τουρκική γλωσσικής επάρκειας στην ανακοίνωση κενής θέσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει δημιουργία κοινωνικών κέντρων στους δήμους που συνδέονται με της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προκάλεσε την αντίδραση των ακροδεξιών στη χώρα. Μετά την είδηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το γραφείο του εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα για τον Δήμαρχο Μύκης Τζεμήλ Καπζά.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει την ίδρυση κοινωνικών κέντρων στους δήμους, o δήμος Μύκης , μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα της ΕΕ με την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, προέβη σε πρόσκληση για την πρόσληψη τριών ατόμων Πρόγραμμα με την έγκριση του Γενικού Γραμματέα Διοικήσεως και διαβουλεύεται με το φορέα που εκτελεί την Κρατική Εκμετάλλευση Εργαζομένων. Στο Δήμο, όπου όλος ο πληθυσμός του είναι Τούρκοι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος, η απαίτηση να προσληφθεί το προσωπικό γνώση τούρκικα προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στις επαρχιακές οργανώσεις των (ΑΝΕΛ) ο μικρός συνεργάτης της κυβέρνησης και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΕΑ) και μερικές από τις τοπικές εφημερίδες. Ακόμη και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο ρατσιστής βουλευτής του Κόμματος της Χρυσής Αυγής, παρουσίασε μια κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ελληνική Βουλή. Μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, το γραφείο του εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τον Δήμαρχο  Τζεμήλ Καπζά.

 

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος της ABTTF Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε, ”Αυτό που βίωσε ο δήμος Μύκης ενάντια στην ανακοίνωση ως προς το αίτημα να έχει γνώση την τουρκική γλώσσα μεταξύ των προσόντων που ζητούνται για την πρόσληψη προσωπικού στο κοινωνικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ είναιαπίστευτο . Τίποτα δεν είναι φυσικότερο το να απαιτεί από το προσωπικό να έχει γνώση της τουρκικής γλώσσας που θα προσληφθεί σε ένα κοινωνικό κέντρο στο Δήμο όπου όλος ο πληθυσμός του αποτελείται από Τούρκους. Είναι απίστευτο το γεγονός ότι ορισμένα πολιτικά κόμματα και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εγείρουν κόλαση για το ζήτημα της υποχρέωσης της τουρκικής γλώσσας στην ανακοίνωση κενής θέσης σύμφωνα με τη διαδικασία του δήμου και μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις. Η αγανάκτηση που δημιούργησε η ανακοίνωση κενής θέσης σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος χρηματοδοτούμενου από τα ταμεία της ΕΕ αποτελεί σαφή ένδειξη της στάσης απέναντι στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης στη χώρα. Η αναζήτηση της μειονοτικής γλώσσας στην περιοχή που κατοικούν οι μειονότητες για τις κενές θέσεις εργασίας ασκείται εδώ και πολλά χρόνια στην Ιταλία , στο Νότιο Τιρόλο  όπου ζει η γερμανική μειονότητα. Υπάρχουν επίσης παραδείγματα αυτής της εφαρμογής σε νέα μέλη της ΕΕ όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και ακόμη και η γειτονική μας χώρα Βουλγαρία. Ωστόσο, η πατρίδα μας, ένα παλιό μέλος της ΕΕ και η οποία συγχαίρει τον εαυτό της ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δυστυχώς συμπεριφέρεται σαν μια δημοκρατία μπανάνας. Στην κυβέρνηση, μέσα στην εταιρική σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλος εταίρος της κυβέρνησης που αφήνει όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης στους ΑΝΕΛ,  πρέπει να πει «Αρκετά» για αυτή την κατάσταση προς τον δεξιό εταίρο του.”

Σχετικά Άρθρα