Κοινωνία Τελευταία Νέα

Την Ξάνθη επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος

φελωνη δροσερο 2 δροσερό 1 κενταυρος

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισκέφτηκε την Ξάνθη το Σάββατο 13 Ιουνίου και συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ, μίλησε σε τρεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον οικισμό του Δροσερού, στην Φελώνη και στον Κένταυρο. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε με τους κατοίκους των περιοχών, αναλύθηκε η τρέχουσα πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας, με τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τα αντιλαϊκά σχέδια, που πάνε και έρχονται, από το ένα στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο.

Επισημάνθηκε ότι η κατάσταση στα λαϊκά στρώματα, επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της Καπιταλιστικής Οικονομικής κρίσης, πλήττοντας κλάδους που εργάζονται κάτοικοι των περιοχών αυτών, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι να μεταναστεύει για να βρει ένα μεροκάματο. Πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Γαλλία) ή και αλλού όπως το Κατάρ.

Στάθηκε στον ρόλο των δουλεμπορικών γραφείων, που με «χτυπημένα» μεροκάματα, δουλειά 6 ή 7 ημερών, και ορισμένες φορές χωρίς ασφάλεια (Κατάρ), «εφοδιάζουν» με φτηνούς εργάτες τα μονοπώλια στις παραπάνω χώρες. Χιλιάδες νοικοκυριά του Νομού Ξάνθης του μειονοτικού πληθυσμού απασχολείται με τον καπνό. Όπως δε είναι γνωστό με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, η καπνοκαλλιέργεια δέχθηκε συντριπτικό πλήγμα. Χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν χωρίς εισόδημα, ή με εντελώς συρρικνωμένο εισόδημα. Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες μέρες τους καλλιεργητές και ανέφεραν με την ευκαιρία της επίσκεψης του Σ. Ζαριανόπουλου είναι, η φορολογία του ελάχιστου εισοδήματος που έχουν από τα χωράφια. Ανέφεραν χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι για εισόδημα 1.000 € πλήρωσαν φόρο περίπου 135 €.

Πολλοί οικοδόμοι από τον Κένταυρο, όπως και στη Φελώνη δούλευαν στο μετρό Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την καταβολή δεδουλευμένων, για τις απολύσεις. Η μόνη λύση που απομένει για τους εργαζόμενους είναι η μετανάστευση, ανά 3 ή 4 μήνες, σε ναυπηγεία της Γερμανίας, του Βελγίου ή της Ολλανδίας, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, όπως η αμμοβολή.

Στον οικισμό του Δροσερού η κατάσταση των κατοίκων είναι στα όρια της εξαθλίωσης. Ο οικισμός αντιμετωπίζει επίσης μεγάλα προβλήματα υποδομών, με ελλείψεις σε δίκτυο ομβρίων, πολεοδομικού σχεδιασμού, οικοδομικές άδειες, ηλεκτροδότησης, προκάτ σχολείο για μεγάλο αριθμό μαθητών κλπ. Μεγάλα ποσοστά ανεργίας, με τους κατοίκους να ασχολούνται με εποχιακές αγροτικές εργασίες, ως εργάτες γης, με το μικρεμπόριο, οικοδομικές εργασίες, ενώ μεγάλος αριθμός που παλιότερα εργάζονταν ως ναυτεργάτες, τώρα τους έχουν «χτυπήσει» οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον συγκεκριμένο κλάδο, με τις ατομικές συμβάσεις, τις αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις, την ανεργία κ.α. Αντιμετωπίζουν επιπλέον τεράστια προβλήματα λόγω των περικοπών και μειώσεων των προνοιακών επιδομάτων.

Στην ομιλία του ο Σ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα κινητοποίησης των κατοίκων του Δροσερού, όταν το Νοέμβρη του 2012 η ΔΕΗ επιχείρησε να προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος σε δεκάδες σπίτια οικογενειών, που ζουν στον οικισμό, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Η επιχείρηση της ΔΕΗ έγινε συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, υπό το φόβο των αντιδράσεων από τις 5 τα χαράματα. Δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ, με αίτημα την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, με τη μαζική συμμετοχή των οικογενειών του Δροσερού και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που εκείνη την ώρα βρίσκονταν σε απεργιακή συγκέντρωση, έφερε αποτέλεσμα να μην κοπούν οι παροχές ρεύματος.

Τονίστηκε από τον Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δείχνουν πώς πρέπει οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Επισημάνθηκε ότι σ’ αυτά που έχουμε μπροστά μας, την υπογραφή δηλαδή της νέας δανειακής σύμβασης, με δυσβάσταχτα μέτρα, πρέπει συνολικά η εργατική τάξη, να οργανωθεί να αντιδράσει, να ακυρώσει το νέο μνημόνιο, να μην εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στη λογική του μικρότερου κακού, να οργανώσει, να κλιμακώσει την πάλη του.

Στις ομιλίες του Σ. Ζαριανόπουλου, τονίστηκε ότι η όλη συζήτηση για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα επενδυτικά πακέτα αφορά το κεφάλαιο και μόνο. Τα δις που θέλει να εξοικονομήσει η κυβέρνηση δεν θα γίνουν αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα σχολεία, αυξήσεις στις συντάξεις. Θα μετατραπούν σε έμμεση ή άμεση επιδότηση των επενδυτικών σχεδίων του κεφαλαίου, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ανεξάρτητα από την όποια τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, όλα όσα γίνονται τους τελευταίους μήνες είναι μια προσπάθεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να θεωρήσει ο λαός ως δεδομένες τις απώλειες που είχε μέχρι τώρα και να νιώθει τυχερός που δε χάνει ακόμα περισσότερα, να αποδεχτεί ως μονόδρομο μια ζωή με ψίχουλα.

Ο λαός δεν πρέπει να στρατευτεί πίσω από σχέδια που τον καταδικάζουν. Αλλά να δει ξεκάθαρα ότι στο μέλλον που του ετοιμάζουν πρέπει να γυρίσει την πλάτη να οργανωθεί και να στρατευτεί στον αγώνα για μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την Ε.Ε., κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική λαϊκή εξουσία.

Σχετικά Άρθρα