slider Κουζίνα Τελευταία Νέα

Την Μπουγάτσα την τρως… την ιστορία της την ξέρεις;

Με αφορμή την πρωινή μου επίσκεψη στην Μπουγάτσα Φιλοσοφίες… το φιλοσόφισα λίγο το θέμα και το έψαξα για να δω πόσο παλιά είναι η Μπουγάτσα… Η μπουγάτσα, λοιπόν η αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνοδεύεται από μια ιστορία που δύσκολα θα φανταζόμασταν ότι ξεκινάει από τόσο παλιά.

Κι όμως.. Οι «πλακούντες» των αρχαίων Ελλήνων αποτελούν μια πρώιμη μορφή μπουγάτσας, καθώς ήταν ένα είδος πίτας με διάφορα γεμίσματα. Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη αλλά και στη Σμύρνη.

Ετυμολογικά, η μπουγάτσα ή μπογάτσα είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης «πογάτσα» που σημαίνει πίτα με γέμιση από κρέμα, περιχυμένη με άχνη ζάχαρη ή πίτα με γέμιση τυρί.

Οι πολίτισσες και σμυρνιές νοικοκυρές φτιάχνουν μπουγάτσα και μπουγατσάκια με διάφορα γεμίσματα για το πρωινό και το απογευματινό κολατσιό της οικογένειας και κυρίως των παιδιών πριν και μετά το σχολείο.

Ταυτόχρονα όμως, για να έχουν ένα πρόχειρο σπιτικό κέρασμα να προσφέρουν με το γλυκό του κουταλιού και τον καφέ στον επισκέπτη.

Η μπουγατσα στην Ελλαδα

Η μπουγάτσα κυριάρχησε στον Ελλαδικό χώρο μετά την Μικρασιατική καταστροφή από τη Βόρεια Ελλάδα ως την Ήπειρο και από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη. Μετά το 1922, η διάδοση της μπουγάτσας στον ελλαδικό χώρο επιταχύνεται και η τέχνη της εξελίσσεται. Σήμερα, παρά τη μεγάλη της ιστορική διαδρομή, η μπουγάτσα εξακολουθεί να είναι ένα καθημερινά επιθυμητό έδεσμα με αφοσιωμένους οπαδούς και, όπως φαίνεται, το μέλλον της διαγράφεται τόσο πλούσιο όσο και η γεύση της.

 

Αν θες να δοκιμάσεις την καλύτερη Μπουγάτσα της Ξάνθης τότε θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Μπουγάτσα Φιλοσοφίες στο τηλέφωνο 2541064547… ή να περάσεις από την Ανδρέου Δημητρίου 20 είναι ανοικτά και κάνουν παραδόσεις από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 14:00 κάθε μεσημέρι…

 

  • στην φωτογραφία η εκπληκτική μπουγάτσα κρέμα με λευκή σοκολάτα… “θάνατος”

Σχετικά Άρθρα