Κοινωνία Τελευταία Νέα

Τα βλαστάρια του ΑΧΙΟΝ… Αλήθεια, τι θέλουμε από το σχολείο και τον δάσκαλο;

του Αργύρη Δημητριάδη Φιλολόγου Δ/ντη Λυκείου ΑΞΙΟΝ

Κάθε γονέας και κάθε παιδί θέλουν ένα καλό σχολείο και καλούς δασκάλους.

Ποιος όμως είναι βέβαιος ότι επιλέγει το επιθυμητό καλό σχολείο και καλούς δασκάλους;

Πρόκειται για ένα ερώτημα βασανιστικό αλλά και πολύ σημαντικό.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως ΑΞΙΟΝ είναι να εξηγήσουμε πώς βλέπουμε εμείς το παιδί, γεγονός που καθορίζει και όλο το εκπαιδευτικό μας όραμα.

Στο ΑΞΙΟΝ βλέπουμε το παιδί,μικρό ή έφηβο ως νέο βλαστάρι της οικογένειας και ελπίδα της κοινωνίας.

Ξέρουμε πως κάθε μαθητής έχει ζωντάνια, ικανότητες, νιάτα, ελπίδα, όνειρα, ανησυχίες και πόθους…

Δεν αντιμετωπίζουμε τον μαθητή ως ¨ακατέργαστο προϊόν¨ της οικογένειας και της κοινωνίας. Το παιδί είναι σπόρος που θα βλαστίσει, γίνεται βλαστάρι, είναι λουλούδι που θα ανθίσει και δέντρο που θα καρποφορήσει . Είναι το μέλλον μας.

Στο καλό σχολείο τα ¨πρέπει¨ και τα ¨μη¨ δίνουν τη θέση τους στο καλό παράδειγμα και στο ¨μπράβο¨, στην επιβράβευση του καλού και τον περιορισμό του λάθους.

Αντίθετοι προς μία λογική ψυχρής διαχείρισης των μαθητών, εμείς στο ΑΞΙΟΝ, αντιμετωπίζουμε το παιδί ως βλαστάρι. Με αυτή την εικόνα βοηθάμε στην προσωπική του ανάπτυξη. Αντίθετα με ένα ¨προϊόν¨, πώς είναι δυνατόν να ξέρουμε πότε ένα αναπτυσσόμενο δεντράκι έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του; Έτσι η φροντίδα για την πρόοδό του είναι συνεχής.

Το καλύτερο μέρος για να φυτευτεί και να αναπτυχθεί ένα δένδρο είναι δίπλα σε ένα γόνιμο έδαφος και καθαρό νερό. Κάποιος όμως πρέπει να το φυτέψει στο σωστό μέρος. Κάπως έτσι και οι γονείς οφείλουν να επιλέγουν το σωστό μέρος και να εμπιστευθούν τα βλαστάρια τους σε σχολεία που έχουν σωστή επιρροή, όπως το δεντράκι τρέφεται σωστά και δυναμώνει το φύλλωμά του από το κατάλληλο περιβάλλον.

Εμείς στο ΑΞΙΟΝ, ως εκπαιδευτικοί αλλά και αρκετοί ως γονείς προσέχουμε πού και πώς θα φυτέψουμε και θα καλλιεργήσουμε τα δενδράκια μας, πως θα διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας.

Έχουμε το κατάλληλο έδαφος με ιδιαίτερη φροντίδα και με όλη μας την καρδιά.

Ως γονείς ας είμαστε σοφοί στη σωστή επιλογή του περιβάλλοντος και ως δάσκαλοι ας μεγαλώσουμε τον σπόρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και στη βάση της συνεργασίας.

Σχετικά Άρθρα