Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Τέρενς Κουίκ: «Για τους ΑΝΕΛ το 3% είναι κόκκινη γραμμή»

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τέρενς Κουίκ, μίλησε χθες στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή (REAL FM). Στα σχετικά θέματα της επικαιρότητας που ρωτήθηκε, τοποθετήθηκε ως εξής:

ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 3%

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μία από τις δεσμεύσεις και των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα σήμερα, ο Πρόεδρός μας ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας με τον Βασίλη Σκουρή στον Real.gr μίλησε και για το όριο του 3%. Για τους ΑΝΕΛ το 3% είναι κόκκινη γραμμή. Και μέσα στα άλλα επιχειρήματά μας, παρουσιάζω μια εικόνα που ενδεχομένως κάποιοι δεν την έχουν στο μυαλό τους:

Θα γυρίσω πίσω στην εικόνα των Ευρωεκλογών του 2014 και το τί έγινε στη Θράκη. Συνεπώς αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας. Για εθνικούς λόγους πρέπει το 3% να μείνει. Και εδώ οφείλω να προσθέσω, ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση χειρίζεται πολύ καλά τα Εθνικά ζητήματα.

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΔ

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019. Άρα η απόφαση της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν υποκρύπτει συντόμευση των εκλογικών διαδικασιών. Αυτό το οποίο κάνει τώρα η Νέα Δημοκρατία είναι έγκλημα. Μου θυμίζει το παιδάκι που έχει κάτσει μέσα στο χωματόδρομο και του πήραν το τόπι και λέει «θέλω το τόπι, θέλω το τόπι».

Αυτό κάνει ο κύριος Μητσοτάκης με το να ζητάει εκλογές. Και το κάνει τώρα καλοκαιριάτικα; Πάνω σε μια τουριστική περίοδο; Πάλι αναταράσσει την αγορά που ηρεμεί σιγά σιγά μετά και από την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Τώρα βάζει τέτοιο θέμα εκλογών; Η Νέα Δημοκρατία μπαίνει πλέον σε μια κατάσταση έξω από τα όρια της πολιτικής πραγματικότητας.

Και υποβάλω το εξής απλό ερώτημα: Χρόνια λέμε, ότι θα πρέπει αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ότι θα πρέπει να μειωθούν τα bonus, ότι θα πρέπει να γίνει πιο αναλογικό το σύστημα, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Αυτή είναι μια κουβέντα, η οποία γίνεται χρόνια τώρα και γίνεται διαρκώς.

Εδώ τα πράγματα είναι πια μονόδρομος. Βλέπετε, ότι τον τελευταίο καιρό, ο κόσμος είναι όχι μόνο ανεκτικός, αλλά τις θέλει τις κυβερνητικές συνεργασίες. Και τουλάχιστον εμείς αποδείξαμε με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κάναμε, – και μιλάμε για δύο κόμματα με αντίθετες ιδεολογικές πλατφόρμες -, ότι συνεργαζόμαστε μια χαρά. Και όπου διαφωνούμε διαφωνούμε. Όπως, π.χ., δεν θα ψηφίσουμε αν έλθει σχέδιο που να διαταράσσει το ενιαίο Κράτους – Εκκλησίας. Αλλά ο πυρήνας, ο κυριότερος πυρήνας της συνεργασίας ΑΝΕΛ ΣΥΡΙΖΑ είναι μια χάραξη πορείας για να βγούμε από τα μνημόνια.

Λοιπόν τι το πιο φυσιολογικό να ανοίξει μια συζήτηση για εκλογικό νόμο, τι το πιο φυσιολογικό ο Πρωθυπουργός να θέλει να δει και αρχηγούς κομμάτων;

Από εκεί και πέρα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, – πιστεύω χειροπόδαρα δεμένος από το επικοινωνιακό επιτελείο του Σαμαρά το οποίο εξακολουθεί να διευθύνει τη Νέα Δημοκρατία -, πολώνει το πολιτικό κλίμα. Μου μοιάζει να προσπαθεί να κάνει μια αντιστροφή του ΠΑΣΟΚ του ’80. Τα πράσινα – γαλάζια καφενεία της εποχής εκείνης, τώρα προσπαθεί να τα κάνει τα γαλάζια και μη γαλάζια καφενεία, με μία ακραία γλώσσα και ακραίους βουλευτές.

Αλλά τουλάχιστον, από τη στιγμή που μπαίνουμε, έτσι κι αλλιώς, σε μία συζήτηση για εκλογικό νόμο και Σύνταγμα και από τη στιγμή που θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, ας μην έρχεται στο Μαξίμου με πολεμικές συνθήκες, αλλά με συνθήκες που επιβάλει και ο πολιτικός πολιτισμός.

Πάντως, επειδή το θέμα των εκλογών συνέχεια το θέτει (αδιέξοδα) ο κ. Μητσοτάκης, έχει και έναν άλλο τρόπο:  Αφού συνέχεια μας καταμαρτυρεί όλα αυτά που μας καταμαρτυρεί ως κυβέρνηση, γιατί δεν ζητάει τότε μια πρόταση μομφής να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία; Και κάτι ακόμα: Να ξέρει ο αρχηγός της ΝΔ ότι επειδή εκλογές δεν θα γίνουν, θα χαθεί και η ευκαιρία να προσπαθήσει να κερδίσει την εξουσία για να προστατέψει Παπασταύρους και άλλους «Παπασταύρους», τις διάφορες «Λαγκάρντ» τους διάφορους «Μπόργιανς» τους διάφορους «Panama». Η δική μας κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΘΑ ξεκαθαρίσει την κατάσταση, για να του φύγει και αυτή η μελαγχολία.

ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ CAPITAL CONTROLS

Η οικονομία δεν είναι αυτοκίνητο που μπαίνεις μέσα, βάζεις τη μίζα μπροστά και ξεκινάει και πιάνει τα 100 μέτρα σε 3 δεύτερα. Σιγά σιγά θα πάρει μπροστά.

Και δεν λέω πράγματα τα οποία είναι κόντρα σε αυτά τα οποία λένε όλοι η Ευρωπαίοι και κυρίως οι Οργανισμοί, ότι από το 2017 μπαίνουμε πλέον σε ανάπτυξη. Και ότι και το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχει αναπτυξιακή πορεία η χώρα με μικρότερο συντελεστή.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών κα Κατσέλη ήδη είπε, ότι είναι πλέον θέμα χρόνου και ότι μέχρι το τέλος του 2016 τα capital controls θα έχουν κλείσει.

Αναμφισβήτητα τα capital controls ταλαιπώρησαν κυρίως εισαγωγές – εξαγωγές.

Αλλά ανάγκασαν και πολλούς πολίτες να μπούνε στην λογική των διατραπεζικών συναλλαγών. Πάρα πολύ χρήσιμο αυτό, γιατί πολλοί δεν τις θέλανε, τις διατραπεζικές συναλλαγές! Γιατί τώρα, π.χ., σχεδόν όλοι πληρώνουν το ενοίκιο στον σπιτονοικοκύρη τους μέσω τραπέζης;

Παράλληλα δεν μπορώ να αγνοήσω ότι τα capital controls, έφεραν και το «πλαστικό χρήμα», που θα συμβάλλει και αυτό ακόμη περισσότερο στην ηρεμία της αγοράς και επιτέλους θα βάλει στη «φάκα» τους ανέντιμους!

Δεν λέω ότι τα capital controls είναι ό, τι το καλύτερο, για όνομα του Θεού, απλά επάνω στην κουβέντα λέω όμως ότι διευθετήθηκαν κάποια πράγματα. Σπεύδω, πάντως, να προσθέσω  ότι η φορολογία αυτή τη στιγμή δεν είναι ότι το καλύτερο… Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε φορολογικές κλίμακες χαμηλές, όπως έχουν και όλες οι γειτονικές μας χώρες. Αυτό θα ήταν το καλύτερο όλων.

Όπως επίσης γνωρίζω επιχειρηματίες, που δεν άντεξαν μέσα στις περασμένες γιορτές και αναγκάστηκαν να φύγουν από την ρύθμιση των 100 (δόσεων) είτε στα ασφαλιστικά τους είτε στα φορολογικά τους. Και αυτό είναι ένα θέμα… Είναι ένα θέμα, το οποίο θα πρέπει, με όποιο τρόπο μπορεί η κυβέρνηση, μέσα στο όρια των συμφωνιών που έχουμε με τους Θεσμούς, να μπορέσουμε να το λύσουμε.

Πάντως τελική απόδοση λογαριασμού για τα πεπραγμένα μας και τις δεσμεύσεις μας, θα κάνουμε το 2019, στο τέλος αυτής της τετραετίας. Τότε θα κριθούμε.

 

Σχετικά Άρθρα