slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Συντήρηση Ηλιακού θερμοσίφωνα τώρα το Φθινόπωρο (τι πρέπει να κάνεις)

Είναι γνωστό πως κάθε υλικό αγαθό, που αποκτούμε, έχει συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, η οποία είναι ανάλογη της φροντίδας, που του έχουμε προσδώσει. Η ίδια φιλοσοφία ισχύει προφανώς και για τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δυστυχώς πολλοί δε γνωρίζουν, ότι στον ηλιακό μας θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη η συντήρηση (service) για τρείς πολύ βασικούς λόγους:

Mακροζωία- Απόδοση- Υγεία.

Μακροζωία

Ο ηλιακός φθείρεται χρόνο με τον χρόνο. Χρειάζεται το ανάλογο service (συντήρηση) για να τον διατηρήσουμε, οσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Στον ηλιακό θερμοσίφωνα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης.

Ένα φαινόμενο, που διαβρώνει τον ηλιακό μας, με αποτέλεσμα την παρουσία διαρροών, επιφέροντας σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το φαινόμενο αυτό, παρουσιάζεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα, λόγω της επαφής του με το νερό αλλά και λόγω της διαφορετικότητας των μετάλλων, που αποτελούν τον ίδιο αλλά και το δίκτυο (χαλκός, αλουμίνιο και ατσάλι).

Για την προστασία αυτού του φαινομένου στο εσωτερικό του θερμοδοχείου (BOILER) υπάρχει μια ράβδο, που προστατεύει τον ηλιακό μας από την διάβρωση.

Η ράβδος αυτή ονομάζεται ανόδιο και είναι κατασκευασμένη από μαγνήσιο.

Φθείρεται όμως με την πάροδο του χρόνου και χρειάζεται αντικατάσταση περίπου κάθε 2 με 3 χρόνια(ανάλογα τη χρήση και την σκληρότητα του νερού ανά περιοχή). Αν συντηρούμε σωστά τον ηλιακό μας, θα έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 20 έως και 30 χρόνια. Στην περίπτωση, που δεν αλλάζεται συχνά η ράβδος (ανόδιο) η διάρκεια αυτή θα μειωθεί στο μισό και λιγότερο.

Απόδοση

Μαζί με την φθορά στο χρόνο, έρχεται και η μείωση στην απόδοση. Κάθε χρόνο έχουμε όλο και μικρότερη απόδοση, γεγονός που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό. Με το ανάλογο service θα έχουμε και την ανάλογη απόδοση.

Πού οφείλεται όμως η μείωση στην απόδοση; Ένας λόγος είναι η απώλεια του αντιψυκτικού υγρού. Αν το κύκλωμα δεν είναι πάντα πλήρες, έχουμε μειωμένη απόδοση και φθορά του κυκλώματος, λόγω της επαφής των μετάλλων με τον αέρα. Η πλήρωση του αντιψυκτικού υγρού πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Ένας δεύτερος και πολύ βασικός λόγος είναι, ότι το νερό αφήνει υπολείμματα. Δυστυχώς το δίκτυο μας, δεν είναι και το καλύτερο. Μεταφέρει μαζί του, άλατα, σκουριές, χώματα, άμμο, λάσπη, βαρέα μέταλλα, και διάφορα άλλα μικροσωματίδια.

Κυρίως τα άλατα είναι αυτά, που δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα στο εσωτερικό του θερμοδοχείου και δεν επιτρέπουν τη σωστή μετάδοση της θερμότητας από τους συλλέκτες.

Τι πρέπει να κάνουμε γι’αυτό; Πρέπει να γίνει ολική αφαίρεση των αλάτων και των μικροσωματίδιων, για να αποδίδει ο ηλιακός, όπως στην αρχή.

Υγεία

Είναι ένας εξίσου πολύ σημαντικός παράγοντας. Γιατί όμως ο ηλιακός μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην υγεία μας; Η απάντηση η είναι απλή, το θερμοδοχείο λειτουργεί σαν ένα μεγάλο φίλτρο νερού.

Κάνει συγκράτηση όλων των σωματιδίων, που είναι πιο βαριά από το νερό.

Το εσωτερικό του θερμοδοχείου, ο χώρος που βρίσκεται το νερό, αρχικά είναι πεντακάθαρος. Το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι πόσιμο, αρκεί το θερμοδοχείο να φέρει την ανάλογη σήμανση CE και πιστοποίηση ISO. Μπορεί να γίνει άφοβα χρήση ζεστού νερού και εκτός της χρήσης του μπάνιου, (στο μαγείρεμα για παράδειγμα) κάνοντας έτσι, έξτρα οικονομία.

Έτσι και επειδή το θερμοδοχείο λειτουργεί σαν ένα μεγάλο φίλτρο νερού θα πρέπει κατά τακτά διαστήματα να καθαρίζεται από τα μικροσωματίδια που έχουν εγκλωβιστεί με την πάροδο του χρόνου στο εσωτερικό του.

 

Η διαδικασια της συντήρησης που πρέπει να γίνει…

Η διαδικασία του service, έχει διάφορα στάδια για την επαναφορά του ηλιακού στο αρχικό επίπεδο. Με παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά, αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία, εκμηδενίζονται οι απώλειες απόδοσης, χαρίζεται μακροζωία στο σύστημα μας και προφυλάσεται παράλληλα η υγεία μας.

Οι ενέργειες της συντήρησης περιλαμβάνουν: Αλλαγή ράβδου μαγνησίου (ανόδιο), αλλαγή φλάτζας ηλεκτρικής αντίστασης, καθαρισμό σε όλο το εσωτερικό μέρος του θερμοδοχείου, αναρρόφηση όλων των αλάτων και λοιπών σωματιδίων, πλύσιμο με νερό, καθαρισμό της ηλεκτρικής αντίστασης για καλύτερη απόδοση και οικονομία στο ρεύμα, συμπλήρωμα αντιψυκτικού υγρού, αλλαγή σε μονώσεις μεταξύ θερμοδοχείου και συλλεκτών αλλά και του δικτύου αν χρειάζεται και τέλος γίνεται γενικός έλεγχος σε όλα τα τμήματα του ηλιακού.

 

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τον ηλιακό σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο μεγαλύτερο κατάστημα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με Είδη υγιεινής- έπιπλα μπάνιου, πλακίδια, προτάσεις για δάπεδο και τοίχο, είδη θέρμανσης- ψύξης- κλιματισμού, ηλιακούς θερμοσίφωνες και Υδραυλικά είδη, στο Υδρώ Cosmos ΙΚΕ

Ευμόλπου 20 ΞΑΝΘΗ 67100

Τηλ & Fax: 25410 27350 & 24510 29444

http://ydrocosmos.gr/

[email protected]

Σχετικά Άρθρα