slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Στέρεψε ο ποταμός Κόσυνθος… πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια… δείτε τις ιδιότητες που έχουν τα νερά του… (φωτογραφίες)

Ο Κόσυνθος το ποτάμι της Ξάνθης με συνολικό μήκος 55 χιλιομέτρων, πηγάζει από το όρος Ερύμανθος ή Χαϊντού του ορεινού συγκροτήματος της Κούλας, της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, και ρέει νότια- νοτιοανατολικά και αφού διαρρεύσει την πόλη της Ξάνθης, εκβάλλει τελικά στη λίμνη Βιστωνίδα κοντά στο χωριό Σέλινο, συγκεκριμένα στην αρχαία Αναστασιούπολη (Περιθεώριο).

Αυτός λοιπόν ο ποταμός που πάντα έχει νερό, εδώ και μια δυο μέρες έχει στερέψει. Η διαρκής ανομβρία του φετινού καλοκαιριού συντέλεσε στο να μείνει ο Κόσυνθος χωρίς νερό. Ρωτώντας παλιούς Ξανθιώτες μας είπαν ότι το φαινόμενο έχει να εμφανιστεί πάνω από 20 χρόνια… Οι φωτογραφίες είναι σημερινές από την γέφυρα δίπλα στην σιδηροδρομική γραμμή και δείχνουν όλη την κύτη που έχει ξεραθεί…

Και λίγη μυθολογία σχετικά με τα νερά του Κόσυνθου: Κατά την αρχαιότητα γύρω από τη λίμνη κατοικούσαν οι Βίστωνες, ένας από τους λαούς που σχημάτιζαν το έθνος των Θρακών. Ο Ηρακλής πήρε εντολή από το βασιλιά του Άργους Ευρυσθέα, να του φέρει ζωντανά τα φοβερά άλογα του βασιλιά των Βιστώνων Διομήδη, άγριες φοράδες που τρέφονταν με ανθρώπινες σάρκες και από τα ρουθούνια τους πετούσαν φωτιές. Τα άλογα αυτά έγιναν τόσο άγρια επειδή έπιναν νερό από τον ποταμό Κοσσινίτη (σημερινό Κόσινθο), που χύνεται στη Βιστωνίδα, γιατί τα νερά του είχαν την ιδιότητα να εξαγριώνουν τα ζώα. Ο Ηρακλής έφτασε στο Πόρτο Λάγος με πλοίο και άρπαξε τα άλογα από τους στάβλους του Διομήδη και έφτασε στην παραλία. Πριν μπουν στο πλοίο για την επιστροφή ο Ηρακλής και οι παρέα του, τους μυρίστηκαν οι Βίστωνες και ακολούθησε μάχη. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Διομήδη και έτρεψε σε φυγή το στρατό του. Τα σαρκοφάγα άλογα πρόλαβαν και κατασπάραξαν τον φίλο του Άβδηρο, στην μνήμη του οποίου χτίστηκε αργότερα πόλη Άβδηρα.

Σχετικά Άρθρα