Newsletter slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

ΣΑΣΟΕΕ: Δεν θα δεχτούμε κανένα μικροπολιτικό και οικονομικό “παιχνίδι” στις… πλάτες των συνεταιριστών

Απουσία ξεκάθαρου σχεδιασμού στήριξης των υγιών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα, μικροπολιτικά συμφέροντα και εξυπηρετήσεις τοπικών παραγόντων «βλέπει» ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. πίσω από την πρωτοφανή «επίθεση» που δέχτηκε η ΕΑΣ Κιάτου το τελευταίο διάστημα και την άνευ λόγου στοχοποίησή της.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου (ΕΑΣ Κιάτου), μιας υγιής συνεταιριστική οργάνωση που απασχολεί σήμερα 40 άτομα και έχει περίπου 5.000 παραγωγούς ως μέλη του, βρέθηκε στο στόχαστρο υψηλόβαθμων παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίοι επικαλούμενοι τους νόμους 4384/2016 και 4492/2017 την στοχοποίησαν και την έφεραν αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο άμεσης αναστολής της λειτουργίας της.

Η κακή ερμηνεία και εφαρμογή συγκεκριμένων διατάξεων των Νόμων και η γενικότερη απουσία θετικής διάθεσης παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι σε υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση έντονης αναστάτωσης και σύγχυσης αναφορικά με το μέλλον της ΕΑΣ Κιάτου.

Πάντως, η διοίκηση της ΕΑΣ Κιάτου κίνησε άμεσες νομικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να διεκδικήσει διαφυγόντα κέρδη από ενδεχόμενες απώλειες που υπέστη λόγω του θορύβου ο οποίος δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του Συνεταιρισμού.

Αρκεί άλλωστε η αναφορά μιας λέξης όπως είναι η “διάλυση” ή η “εκκαθάριση” για έναν συνεταιρισμό, προκειμένου να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις του με τους προμηθευτές και τους πελάτες του.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. συμπαρίσταται και στηρίζει την ΕΑΣ Κιάτου, όπως και κάθε άλλη οργάνωση που βρίσκει απέναντί της αντισυνεταιριστικά κίνητρα.

Θεωρεί, δε, ότι τέτοιου τύπου υποθέσεις εξυπηρετούν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που στόχο έχουν να διαλύσουν όσους Συνεταιρισμούς δεν είναι “φιλικά” προσκείμενοι σε αυτά ή να “καρπωθούν” προς ίδιο συμφέρον τα οφέλη από την απουσία τους, αλλά και την εκμετάλλευση της περιουσίας τους.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μικροπολιτικό παιχνίδι στις “πλάτες” υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων και συστήνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι πιο προσεκτικό στην ερμηνεία και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σχετικά Άρθρα