Τελευταία Νέα Τεχνολογία

Σήμερα στην Ξάνθη ο μεγαλύτερος διαγωνισμός έρευνας και ρομποτικής στο Κέντρο Πολιτισμού

Το FIRST LEGO LEAGUE, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός έρευνας και ρομποτικής για παιδιά έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη της Ξάνθης!

«4 Μαρτίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης»

Τον Σεπτέμβριο του 2016 το μη κερδοσκοπικό, φιλεκπαιδευτικό σωματείο eduACT-ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ σε συνεργασία με το Youth Lab Xanthi (πρώην Αμερικάνικη Γωνιά Ξάνθης) έφεραν για πρώτη φορά στην πόλη της Ξάνθης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας FIRST LEGO LEAGUE, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S.T.E.A.M. yourself with FLL διεξήχθη σε δύο φάσεις:

  • Στην πρώτη περίοδο ενενήντα νέοι και νέες ηλικίας 16-25 καταρτίστηκαν, ώστε να γίνουν μέντορες – εκπαιδευτές και εν συνεχεία εντάχθηκαν σε ομάδες παιδιών μικρότερης ηλικίας με στόχο την έρευνα και την γνώση προγραμματισμού ρομπότ χρησιμοποιώντας τα LEGO
  • Στη δεύτερη περίοδο, οι μέντορες-εκπαιδευτές της προηγούμενης περιόδου εκπαίδευσαν εκατόν είκοσι παιδιά ηλικίας 9-16 σχηματίζοντας δώδεκα ομάδες για να διαγωνιστούν στον Διαγωνισμό FLL που θα γίνει στις 4 Μαρτίου στην πόλη της Ξάνθης και ειδικότερα στο κέντρο πολιτισμού.

Η είσοδος είναι δωρεάν και το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την εκδήλωση από τις 10:00 έως τις 15:00.

Τι είναι το FIRST LEGO LEAGUE;

Το FIRST® LEGO® LEAGUE είναι μια παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει μαθητές ηλικίας 9-16 ετών να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία με τον πλέον διασκεδαστικό τρόπο αποκτώντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και αυτοπεποίθηση διδάσκοντάς τους παράλληλα πολύτιμες δεξιότητες για τη ζωή. Είναι μια συνεργασία της  Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) και του εκπαιδευτικού τομέα της LEGO® και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από το 1998, σε περισσότερες από 80 χώρες παγκοσμίως. To 2013 – 2014 ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) από το μη κερδοσκοπικό σωματείο eduACT – ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της διοργάνωσης και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων ομάδων

Τα παιδιά σχηματίζουν ομάδες ρομποτικής και : 

  • αναζητούν, ερευνούν και διερευνούν ένα συγκεκριμένο θέμα με την ομάδα τους,
  • αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ,
  • αναπτύσσουν αξίες, όπως η άμιλλα, η ομαδικότητα και η χαρά της γνώσης/μάθησης.

Η Ξάνθη αποτελεί έναν ακόμη σταθμό στο εκπαιδευτικό ταξίδι του FIRST LEGO LEAGUE. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το 2014 και για κάθε χρόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου έγινε πράξη και στην Αθήνα στο ίδρυμα Ευγενίδου, με μια εκδήλωση που εντυπωσίασε τα παιδιά και το κοινό. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε με επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Βουλγαρία, ενώ στις 11 και 12 Μαρτίου 2017 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα ανοίξει τις πόρτες του σε μία τεράστια διοργάνωση για 100 περίπου ομάδες από όλη την Ελλάδα.

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζουν οι: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Περιφερειακή Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΜΙΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Europe Direct Ξάνθης, Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Εκπαιδευτήρια ΑΞΙΟΝ, Μεταγνώση, EESTEC LC Ξάνθη, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://firstlegoleague.gr/

Σχετικά Άρθρα