Οικονομία Τελευταία Νέα

Πως να καίμε λιγότερο πετρέλαιο. Δέκα συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνει οικονομία

1) Συντήρηση καυστήρα

Η σωστή ρύθμιση του συστήματος θέρμανσης κάθε ακινήτου ξεκινά από το λεβητοστάσιο. Ένας λέβητας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά μπορεί να «ξοδεύει» έως και το 40% της ενέργειας που εκπέμπει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένος, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη απώλεια ενέργειας. H συντήρηση του συστήματος θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προτού ξαναρχίσει η λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να ζητήσετε τη συνδρομή της εταιρείας που εγκατέστησε το όλο σύστημα, η οποία συνήθως και αναλαμβάνει τη συντήρηση.
2) Καθάρισμα δεξαμενών
Μετά τη συντήρηση από τους ειδικούς, για να διαπιστώσετε ότι όλα λειτουργούν στην εντέλεια θα πρέπει να ανοίξετε τον καυστήρα και να καθαρίσετε όλα τα επιμέρους σημεία του. Στη συνέχεια, όταν τελειώσουν οι καθαρισμοί του καυστήρα τοποθετήστε το πετρέλαιο στις δεξαμενές του λέβητα και δοκιμάζετε την θέρμανση. Πριν γεμίσετε τις δεξαμενές με πετρέλαιο είναι να κοιτάξετε αν υπάρχει κάποιου είδους διαρροή, ενώ, αν στο ακίνητό σας έχετε παλαιού τύπου, μεταλλικές δεξαμενές, θα πρέπει να τις καθαρίσετε προσεκτικά από τη σκουριά και όποια υπολείμματα έχουν μείνει από προηγούμενα γεμίσματα.
3) Μόνωση σωλήνων
Πέραν από τον καυστήρα, και προκειμένου η θέρμανση να μεταφερθεί χωρίς πρόβλημα στο διαμέρισμα, απαιτείται η σωστή μόνωση και για τους σωλήνες. Αυτοί εκπέμπουν περίπου το 20% της συνολικής θερμότητας και για το λόγο αυτό θα πρέπει είτε να είναι εσωτερικοί, περνώντας μέσα από τα διαμερίσματα, είτε να έχουν πολύ καλή μόνωση αν είναι εξωτερική. Το ζητούμενο και στις δύο περιπτώσεις είναι η ελάχιστη απώλεια ενέργειας, ενώ η τοποθέτηση εξωτερικού θερμοστάτη αλλά και θερμοδιακοπτών που κατανέμουν τη θερμότητα ανά χώρο είναι δύο ακόμη κινήσεις που βοηθούν την τσέπη του καταναλωτή.
4) Εξαερισμός καλοριφέρ
«Κλειδί» για τη σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης εντός του ακινήτου είναι η εξαέρωση των καλοριφέρ. Χρησιμοποιώντας το ειδικό ?κλειδί?, ελέγξτε όλα τα σώματα για την πιθανή ύπαρξη αέρα. Αφού θέσετε το σύστημα θέρμανσης σε λειτουργία, ανοίξτε την ειδική βαλβίδα και περιμένετε μέχρι να τρέξει νερό με πίεση, προκειμένου να ?φύγει? όλος ο αέρας και τα καλοριφέρ να αποδώσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει σίγουρα πριν θέσετε σε λειτουργία το σύστημα για πρώτη φορά, ενώ καλό είναι να ελέγχετε τα καλοριφέρ κάποιες φορές μέσα στο χειμώνα.
5) Ρύθμιση θερμοκρασίας
Εκατοντάδες λίτρα πετρελαίου «χάνονται» σε μηνιαία βάση λόγω της λανθασμένης ρύθμισης του θερμοστάτη. Σε περιπτώσεις όπου η θέρμανση του κάθε διαμερίσματος καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες τους η σωστή θερμοκρασία είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτό το επίπεδο, επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή οικονομία, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος θερμαίνεται ικανοποιητικά. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, η σωστή πρακτική είναι η συνεννόηση μεταξύ των συνιδιοκτητών, προκειμένου το καλοριφέρ να ανοίγει συγκεκριμένες ώρες.
6) Συντήρηση τζαμιών
Χαραμάδες στα τζάμια, μικρές οπές ή προβληματικό «κλείδωμα» στα στις πόρτες και τα παράθυρα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες στη θερμότητα και κατά συνέπεια στην τσέπη σας. Έτσι, πριν ανάψετε το καλοριφέρ για πρώτη φορά, ελέγξτε τα ύποπτα σημεία, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη σωστή μόνωση. Εξάλλου, η τοποθέτηση διπλών τζαμιών, μια καλή μόνωση στα αδιαφανή τμήματα του κτιρίου, αλλά και η κάλυψη των σχισμών και χαραμάδων που ενδεχομένως υπάρχουν στο σπίτι περιορίζουν κατά πολύ την απώλεια θερμότητας.
7) Αερισμός
Οικονομία στο κόστος θέρμανσης επιτυγχάνεται επίσης στους χώρους που αερίζονται ικανοποιητικά. Κάθε χώρος-δωμάτιο στο οποίο υπάρχει καλοριφέρ θα πρέπει να αερίζεται συστηματικά, όταν βέβαια το σύστημα θέρμανσης δεν βρίσκεται σε λειτουργία. Μια ακόμα καλύτερη λύση είναι η τοποθέτηση συστήματος μηχανικού αερισμού, ενώ τα οφέλη μπορούν να φτάσουν και το 35% ως προς την εξοικονόμηση πετρελαίου ?σε σύγκριση με τους μη αεριζόμενους χώρους.

8) Μόνωση ταράτσας
Ιδίως στα ρετιρέ, η ποιότητα της μόνωσης της ταράτσας είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση ικανοποιητικής θερμοκρασίας. Αν από την κατασκευή του ακινήτου το αποτέλεσμα δεν είναι καλό, μπορείτε ?με κόστος περίπου 20 με 30 ευρώ ανά τ.μ.- να τοποθετήσετε επιπλέον μονωτικό υλικό με θεαματικά αποτελέσματα. Μάλιστα, δεν απαιτούνται ιδιαίτερες εργασίες, καθώς το νέο υλικό μπαίνει πάνω από την πλάκα της οροφής.
9) Σωστή επιλογή χρωμάτων
Ακόμα και ο χρωματισμός της πολυκατοικίας μπορεί να παίξει ρόλο στη διατήρηση της θερμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες. Προσοχή όμως, γιατί ενώ τα σκούρα χρώματα ?που διατηρούν την ηλιακή ακτινοβολία- ανεβάζουν τη θερμοκρασία το χειμώνα, κάνουν το ίδιο και το καλοκαίρι, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα. Η καλύτερη λύση είναι η επιλογή κάποιου χρώματος που να διαθέτει θερμομονωτικές ιδιότητες σε ανοικτή απόχρωση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό καθ? όλη τη διάρκεια του έτους.
10) Έλεγχος της ποσότητας
Έχοντας ολοκληρώσει τη «θωράκιση» του σπιτιού, το τελευταίο βήμα είναι να παραλάβετε το πετρέλαιο. Εκεί, αφού πραγματοποιήσετε την απαραίτητη έρευνα αγοράς, προκειμένου να βρείτε την χαμηλότερη τιμή, καλό θα είναι να ελέγξετε αν η ποσότητα που παραλαμβάνετε είναι και αυτή που πληρώσατε. Η διαδικασία είναι πιο εύκολη στις πλαστικές δεξαμενές, όπου είναι εμφανής η στάθμη του πετρελαίου. Στις μεταλλικές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μεταλλική ράβδο, την οποία και θα τοποθετήσετε κάθετα ώστε να εξασφαλίσετε πως η στάθμη του πετρελαίου είναι η σωστή.

Τέλος: Για παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης στην Ξάνθη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την AVIN Χαραλαμπίδης στο τηλέφωνο 2541 0 67933. Έτσι θα έχετε εξασφαλισμένη ποιότητα και ποσότητα στην καλύτερη τιμή της αγοράς!!!

 

Βρείτε μας και στο Facebook πατώντας εδώ…

Σχετικά Άρθρα