Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Προσπάθεια διάσωσης του Ιερού Παρεκκλησίου, στο δάσος του Λυκοδρομίου κτισμένο το 1888

pareklisi likodromeioy

Πραγματοποιήθηκε, στις 5 Νοε. 2015, επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος, για την αναγνώριση και διαπίστωση της κατάστασης του Ιερού παρεκκλησίου, που βρίσκεται ΒΔ του Λυκοδρομίου σε μία εξωτικής ομορφιάς δασωμένη περιοχή και έχει κτιστεί το έτος 1888, όπως αναφέρει η επιγραφή που ήταν εντοιχισμένη στην μετόπη της όψης (μεταφέρθηκε στην ΙΜΞΠ).

Μια ομάδα κατοίκων του Λυκοδρομίου, μαζί με τον Πατέρα Γρηγόριο είχαν πληροφορήσει ενωρίτερα την Ιερά Μητρόπολη για την ύπαρξη του ναού και την ανάγκη για την συντήρηση του.

Το ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παντελεήμονος ήταν έντονο και η ανταπόκριση του άμεση. Προσκάλεσε τους συγκεκριμένους κατοίκους, τον Πατέρα Γρηγόριο, όπως και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υποστράτηγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδη και πραγματοποίησαν την επιτόπια ανγνώριση.

Κινήθηκαν αρχικά για 7-8 χλμ. στον δασικό δρόμο πριν την είσοδο για Λυκοδρόμιο- Ορεστινή- Στασινά και στη συνέχεια πεζοπορία τουλάχιστον 2 χλμ σε δύσβατο μονοπάτι, μέσα στο παρθένο δάσος, μέχρι την κορυφή του υψώματος που βρίσκεται το παρεκκλήσι. Ο Σεβασμιώτατος φθάνοντας τέλεσε τη σχετική δέηση και στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι προσκύνησαν τις άγιες εικόνες.

Επακολούθησε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης για την αποκατάσταση των φθορών του Παρεκκλησίου, του περιβάλλοντος χώρου, όπως και του δρομολογίου για την προσέγγιση. Προκειμένου να ανακαινισθεί το παρεκκλήσιο για να διασωθεί αλλά και για να είναι προσβάσιμο στο κοινό, είναι απαραίτητο να γίνουν τα παρακάτω:

– Συμπλήρωση στέγης με πλάκες σχιστόλιθου και γενική αρμολόγηση.

Είναι εργασία πρώτης προτεραιότητας, για να σταματήσει η περαιτέρω διάβρωση από την υγρασία. Η συνολική επιφάνεια της στέγης είναι 20 τ.μ. Η μεταφορά των απαιτουμένων υλικών. μπορεί να πραγματοποιηθεί, μόνο με ημιόνους.

– Καθαρισμός του Παρεκκλησίου (απομάκρυνση αχρήστων υλικών). Η εργασία αυτή απαιτεί μόνο σκαπτικά εργαλεία και εργατικά χέρια.

– Σήμανση του Μονοπατιού και Τμηματική Αποκατάσταση. Η εργασία που δύναται να πραγματοποιηθεί με την συνεισφορά του Δασαρχείου Ξάνθης, όπως και του ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης.

– Υιοθεσία του Παρεκκλησίου. Από προσιδιάζοντα Σύλλογο (πχ. Ορειβατικός, Προσκόπων,κλπ), προκειμένου να εξασφαλίζεται το εκκλησίασμα για να τελούνται 1-2 εκκλησιασμοί ετησίως.

ΚΑΛΕΣΜΑ

Ύστερα από τα παραπάνω, καλούμε όσους επιθυμούν να συμπαρασταθούν, ο καθένας ξεχωριστά και με τις δυνάμεις που διαθέτει (εθελοντική εργασία, οικονομική συνεισφορά, προσφορά υλικών- μηχανημάτων), για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του παλαιού παραδοσιακού πέτρινου Παρεκκλησίου.

Περισσότερες πληροφορίες – Επικοινωνία στην Μητρόπολη Ξάνθης ή στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Παράρτημα Ν. Ξάνθης στα τηλέφωνα : 25410 25425 και 6937100910.

Σχετικά Άρθρα