slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Πολύς κόσμος στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καβάλα | παρών και ο σύμβουλος του Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης

Πολύς κόσμος στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στην Καβάλα | παρών και ο σύμβουλος του Μητσοτάκη Μακάριος Λαζαρίδης αλλά και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων

Αν παρομοιάσουμε την ελληνική επικράτεια με ένα (μικρό) φρούριο, όπως αυτό που δεσπόζει στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα, το βόρειο τμήμα του, από τον ποταμό Έβρο μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποτελεί το λεγόμενο χερσαίο τείχος του φρουρίου. Από τις υπόλοιπες πλευρές, η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τις γειτονικές χώρες. Αυτό, το χερσαίο τείχος του φρουρίου δέχεται απειλή κι αν «πέσει», θα μείνει απροστάτευτος ο ηπειρωτικός κορμός και τα νησιά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η πανίσχυρη πολεμική μηχανή της Γερμανίας στη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος από τον βορρά, αφού έκαμψε την αντίσταση στην καλά οργανωμένη γραμμή των οχυρών, γνωστής και ως «γραμμή Μεταξά».

Η Θράκη, η Μακεδονία και η Ήπειρος, επομένως, αποτελούν την «ασπίδα» της ελληνικής ενδοχώρας και του νησιωτικού συμπλέγματος. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρήστος Ποτόλιας, τόνισε ότι: «Τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πόλεμο». Οι πόλεμοι στη σύγχρονη εποχή, όμως, δεν έχουν επεκτατικό χαρακτήρα. Είναι «επιχειρήσεις» κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας, εμφύλιοι και σε κάποιες περιπτώσεις «τοπικές εκκαθαρίσεις», όπως η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία κατά των Κούρδων.

Η σύγχρονη πρακτική επιβάλλει στα κράτη να έχουν ισχυρή διπλωματία. Θα ήταν αυτοκτονία, στην κυριολεξία, για τους Σκοπιανούς, εάν επιχειρούσαν μία πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, για να αποσπάσουν τη λεγόμενη «Μακεδονία του Αιγαίου». Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουν ρίξει όλο το βάρος, εδώ και μερικές δεκαετίες, στην προπαγάνδα και στη διπλωματία και με τα «όπλα» αυτά κατάφεραν την αναγνώριση του κρατιδίου με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η αναγνώριση του κρατιδίου αυτού, από την Ελλάδα, με την προαναφερθείσα ονομασία, ή με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τη λέξη «Μακεδονία», θα «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» στα Βαλκάνια, τα οποία έπειτα από αναρίθμητες αιματηρές συγκρούσεις, έχουν την μεγάλη ευκαιρία να ζήσουν μία μακρά περίοδο ειρήνης και ευημερίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία το συνειδητοποίησαν από το έτος που εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Σερβία το επιθυμεί και μάλλον θα είναι το επόμενο βαλκανικό μέλος της Ε.Ε. Απομένουν τα κράτη της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Δεν είναι τυχαίο, ότι τα συγκεκριμένα κράτη λειτουργούν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή και το γεγονός ότι την προκλητικότητα και την επιθετικότητα που βγάζουν στις διμερείς σχέσεις τους με την Ελλάδα, την εκμεταλλεύονται οι «ισχυροί παίκτες» της διπλωματίας, για να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί τη «συμπαιγνία» και με αφορμή τη διαπραγμάτευση για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εθνική ακεραιότητα με μεγάλα συλλαλητήρια. Όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίαςκαι συμμετείχαν πολίτες από την Καβάλα, τον Νομό Καβάλας και τη Θράκη. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό, φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ άκουγαν τις ομιλίες των τοπικών ποιμεναρχών (μητροπολιτών), εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των διοργανωτών του συλλαλητηρίου. Στο τέλος της ειρηνικής και μαζικής αυτής διαμαρτυρίας, όλοι και όλες μαζί, έψαλλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο και αποχώρησαν από την πλατεία.

Με πληροφορίες από Κ-τύπος και Πρωινή

Σχετικά Άρθρα