slider Τελευταία Νέα

Πολλοί Ξανθιώτες εκτός ΚΕΑ

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Πολλά mail παραπόνων δέχτηκε η xanthinews.gr αφού αρκετοί Ξανθιώτες πήραν μήνυμα στο κινητό τους που έλεγε ότι αναστέλλεται το επίδομα ΚΕΑ.

Σύμφωνα με το dikaiologitika news αιτία το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, υπερβάσεις στα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί, κυρίως λόγω καταβολής επιδομάτων (π.χ. οικογενειακά), οι οποίες δεν έχουν δικαιολογηθεί. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν δικαιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη και από άλλη χώρα, που δεν δηλώθηκε στην πλατφόρμα του ΚΕΑ.

Οι σχετικές προειδοποιήσεις στους δικαιούχους, έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. Η τελευταία «φουρνιά» προειδοποιήσεων εστάλη μαζικά από τις αρχές της εβδομάδας έως και χθες. Αιτία το χρονικό περιθώριο που παρέχει η νομοθεσία για τις περιπτώσεις δικαιούχων, οι οποίοι λαμβάνουν και το οικογενειακό επίδομα. Έχουν το περιθώριο έως τη λήξη του πρώτου 15νθημέρου από τον επόμενο μήνα από εκείνον που καταβλήθηκε το επίδομα, να υποβάλλουν τα σχετικά δικαιολογητικά, έτσι ώστε να μην χάσουν το ΚΕΑ. Σε όποιες περιπτώσεις αυτό δεν συνέβη, τότε οι δικαιούχοι γίνονται αποδέκτες της σχετικής προειδοποίησης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑ πραγματοποιούν επανελέγχους σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως «προβληματικές». Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 του τρέχοντος μήνα, ημερομηνία που έχει οριστεί να καταβληθεί η επόμενη δόση του ΚΕΑ. Σε όποιες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι τα δικαιολογητικά που χρειάζονταν, δεν υποβλήθηκαν, τότε θα υπάρξει αναστολή καταβολής του ΚΕΑ. Η αναστολή για τις περιπτώσεις εκείνες που τα δικαιολογητικά είχαν ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί να είναι έως και ετήσια. Για εκείνες τις περιπτώσεις όμως, που βρέθηκε μόλις τον Οκτώβριο η ύπαρξη προβλήματος, η αναστολή θα είναι προσωρινή. Αν οι δικαιούχοι προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά άμεσα, τότε από τον επόμενο μήνα, τον Δεκέμβριο, θα λάβουν εκ νέου το ΚΕΑ, μαζί με τα αναδρομικά που μπορεί να τους οφείλονται.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Οκτώβριο το ΚΕΑ χορηγήθηκε σε 282.901 δικαιούχους και αφορά συνολικά 630.869 άτομα, ενώ η δαπάνη ανήλθε στα 64.430.449 ευρώ.

 

 

Σχετικά Άρθρα