slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Πιέσεις ΣΑΣΟΕΕ για να ενταχθούν στην ρύθμιση χρεών και οι Συνεταιρισμοί Αγροτών

Προς: υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 κο. Βασίλειο Κόκκαλη

 

Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώσατε μία πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διευθέτησης των οφειλών που έχουν δανειολήπτες αγρότες και κτηνοτρόφοι προς τα πιστωτικά ιδρύματα με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι θα λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη την βιώσιμη οικονομική δυνατότητα εκάστου δανειολήπτη βάσει των τρεχουσών προσωπικών περιουσιακών στοιχείων και της εισοδηματικής ικανότητάς του.

Ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) χαιρετίζει την πρωτοβουλία σας αυτή, καθώς οι συγκεκριμένες νέες ρυθμίσεις, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους να ανταποκριθούν στα μεγάλα βάρη που έχουν προς την  πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε πως, ο νέος μηχανισμός που εκπόνησε η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε και φέρει την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα, ενώ δεν περιλαμβάνει τις οφειλές των Συνεταιρισμών.

Ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. εκπροσωπώντας περίπου 100 υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα εκτιμά ότι, στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε και οι συνεταιρισμοί, αφού εκπροσωπούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και αντιμετωπίζουν και αυτοί υψηλά δανειακά βάρη στα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταποκριθούν, δεδομένων των ολοένα μεγαλύτερων υποχρεώσεων σε φόρους και εισφορές.

Εάν, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου σε συνάντηση εργασίας στην Τρίπολη, ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου σας έχει ως πρωταρχικό στόχο τον συνεργατισμό στον αγροτικό χώρο, θα πρέπει να αποδείξετε έμπρακτα ότι στηρίζετε τις υγιείς δυνάμεις του συνεταιριστικού κινήματος.

Και η ένταξη στη συγκεκριμένη ρύθμιση, όσων συνεταιρισμών πληρούν τους όρους, θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Σχετικά Άρθρα