Οικολογία Τελευταία Νέα

Περιποίηση και αναδάσωσης στο Περιαστικό δάσος της Ξάνθης

Από τους Οικολόγους Πράσινους

Oikologoi2Oikologoi

Εθελοντικές εργασίες περιποίησης αναδάσωσης πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, ως συνέχεια της  αναδάσωσης με σπόρους βελανιδιών που υλοποιήθηκε τον Νοέμβριο (περιοχή πλησίον οδού Κατσώνη-Έβρου), εθελοντές.

Η δράση που οργανώθηκε από τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων Ξάνθης και της τοπικής ομάδας Οικολογίας Αλληλεγγύης Ξάνθης περιελάμβανε σκάλισμα και καθαρισμό της ανταγωνιστικής βλάστησης της αναδάσωσης, αλλά και την συλλογή σκουπιδιών που ευδοκιμούν εν αφθονία στη περιοχή.

Η εισαγωγή πλατύφυλλων δασικών δέντρων και η μετατροπή του δάσους από αμιγές κωνοφόρων σε μικτό κωνοφόρων -πλατύφυλλων (όπως στόχευε και η συγκεκριμένη προσπάθεια), προβλέπεται στην διαχειριστική μελέτη επειδή αυξάνει την βιοποικιλότητα και την σταθερότητα του οικοσυστήματος ενώ επιδρά θετικά και στη αντιπυρική προστασία του δάσους.

Παρόλο που στις σποροφυτεύσεις βελανιδιών καταγράφονται συνήθως μεγάλες απώλειες λόγο τρωκτικών (οι σπόροι τρώγονται από σκίουρους και ποντίκια) η επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης ξεπέρασε όλες προσδοκίες, αυξάνοντας έτσι τον ενθουσιασμό όλων όσων συμμετείχαν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τα δενδρύλλια της Χνοώδους δρυός δεν μεταφυτεύονται γυμνόριζα , αυτό συμβαίνει επειδή το ριζικό τους σύστημα αποτελείται από πολύ λεπτά και ευαίσθητα ριζίδια τα οποία καταστρέφονται με την εκρίζωση και το σοκ της μεταφύτευσης.

Σχετικά Άρθρα