Αγροτικά Τελευταία Νέα

Παράπονα για την Κυβέρνηση από τους Κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

boskos probata

Δείχνοντας ανοχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και περιμένοντας πρωτοβουλίες από το νέο Υπουργό που να αλλάξουν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας προς το καλύτερο, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι τα αιτήματα για  τα οποία αγωνιζόμαστε να ικανοποιηθούν εδώ και αρκετό καιρό παραμένουν τα ίδια. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

α) Αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από τον καταρροϊκό πυρετό (όχι σαν δειγματοληψία για εγκεφαλοπάθεια) και από άλλες ασθένειες (ευλογιά, βρουκέλλωση).

β) Αποζημίωση λόγω μείωσης στην παραγωγή των αιγοπροβάτων λόγω καταρροϊκού πυρετού και ιδιαίτερα στην γαλακτοπαραγωγή που φτάνει και μέχρι το 60% , σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

γ) Καταγραφή όλων των απωλειών από καταρροϊκό πυρετό στις μονάδες που αποδεδειγμένα με αιμοληψία, διαπιστώθηκε η ασθένεια, με υπεύθυνη δήλωση του κτηνοτρόφου. Το ζωικό κεφάλαιο αυτό να δικαιολογηθεί στη δήλωση του ΟΣΔΕ 2015, ώστε οι κτηνοτρόφοι αυτοί να μην αδικηθούν στην κατανομή των νέων δικαιωμάτων.

δ) Εμβολιασμός για τον καταρροϊκό πυρετό με ευθύνη και κόστος της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων. Η όλη διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί για να μην υπάρχουν προβλήματα με τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

α) Να μην φορολογηθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις

β) Να μην φορολογούνται από το πρώτο ευρώ τα πραγματικά ή τεκμαρτά εισοδήματα των αγροτών.

γ) Τουλάχιστον για το 2014 να μην ισχύσουν πρόστιμα για ετεροχρονισμένη κατάθεση μεμονωμένων τιμολογίων και για διάφορες μικροπαραβάσεις του φορολογικού κώδικα, διότι ο αγροτικός κόσμος βρέθηκε στο νέο καθεστώς χωρίς περίοδο προσαρμογής και ανεκπαίδευτος.

δ) Οι δηλώσεις ΦΠΑ να επανέλθουν σε ετήσια βάση.

Για τη ΝΕΑ ΚΑΠ δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για τον παράλογο και άδικο τρόπο κατανομής των νέων δικαιωμάτων.

Χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένες ημερομηνίες για την πληρωμή :

Υπολοίπων ενιαίας ενίσχυσης 2014

Εξισωτικών αποζημιώσεων 2013,2014

Βιολογικής Κτηνοτροφίας 2012,2013,2014.

Αυτόχθονων Φυλών 2012,2013,2014.

Άρθρο 68 για αιγοπρόβατα και υπόλοιπα για βοοειδή 2014.

Δεύτερη δόση επιστροφής ειδικού φόρου πετρελαίου.

Ορθολογικές και ρεαλιστικές αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ, για να αποζημιώνεται το ζωικό κεφάλαιο και η παραγωγή του. Δημιουργία προγραμμάτων ασφάλισης ανά είδος ζώου και εκτροφής. Αν δεν εφαρμοστούν τα παραπάνω να υπάρξει προαιρετική ασφάλιση με ευθύνη του παραγωγού.

Προτεραιότητα σε δημοπρατήσεις κοινοχρήστων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους, λόγω του προβλήματος που έχει προκύψει με τα βοσκοτόπια και όταν αυτές αφορούν εκτάσεις που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη σταυλική εγκατάσταση.

Αναλογική μείωση ενισχύσεων σε όλα τα προγράμματα σε σχέση με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, για οποιαδήποτε αιτία (εκτός από αυτές που δικαιολογεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ) και όχι επιβολή ποινών όταν ο κτηνοτρόφος έχει δηλώσει έγκαιρα στο μητρώο εκμετάλλευσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες τη μείωση αυτή.

Δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση μέχρι σήμερα στις χρεώσεις των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2015 από τη ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ.

Ενίσχυση με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα προβλήματα του κλάδου της κτηνοτροφίας, τα οποία θα έπρεπε να επιλύονται από τους αρμόδιους, χωρίς να απασχολούν καν τις συλλογικές μας οργανώσεις. Αφήστε μας να ασχοληθούμε με την παραγωγή.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ

Σχετικά Άρθρα