Οικολογία Τελευταία Νέα

Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας

ΕΠΑΜΑΘ- Γιορτή πουλιών 2014 (2) ΕΠΑΜΑΘ - Γιορτή πουλιών 2014(1) ΕΠΑΜΑΘ - Γιορτή πουλιών 2014(3) OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 6 Οκτωβρίου 2014, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας, πραγματοποίησε εκδήλωση στα πλαίσια του εορτασμού της «Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2014», στο Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας- Ισμαρίδας. Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών, είναι η  μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με την συμμετοχή περίπου 40 χωρών και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία του BirdLife International για 20 και πλέον χρόνια και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η οποία συντονίζει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης, ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους, με στόχο  να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά και οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, καθώς και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας, αλλά και το Εθνικό Πάρκο Α.Μ.Θ. είναι σημείο διέλευσης μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη άρχισαν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα. Στη φετινή εκδήλωση του Φ.Δ. συμμετείχε το επταθέσιο δημοτικό σχολείο Γενισσέας, με 35 μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης και περιλάμβανε:

Παρουσίαση (power point) σχετική με το θέμα,

Περιβαλλοντικά παιχνίδια μέσα από μουσική και κίνηση,

Ξενάγηση στον υγροβιότοπο και παρατήρηση πουλιών.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα που αφορά την «Εφαρμογή της Μουσικής Τέχνης στην Περιβαλλοντική  Εκπαίδευση», που πραγματοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό κ. Μαρία Βενετία Αποστολοπούλου. Πιο συγκεκριμένα μέσα από τη μουσική και τον χορό αντιλήφθηκαν καλύτερα τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά και το τι μπορεί τελικά να κάνει ο άνθρωπος για να τα προστατεύσει.

Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν μία ημέρα στη φύση, και πραγματικά ενθουσιάστηκαν με αυτή την καινοτόμα δράση. Μας αποχαιρέτησαν με την υπόσχεση ότι «θα ξαναέρθουν, αλλά θα πάρουν και τους φίλους τους μαζί»!

Σχετικά Άρθρα