Κόμματα Τελευταία Νέα

Πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους: Άρνηση όρκου σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα

 tzimeros

Λες φίλε Ξανθιώτη να βγει λαβράκι από την ενέργεια του Τζίμερου στην Ατική; Και το γράφω αυτό γιατί η Δημοκρατία έχει κανόνες. Όταν δεν τηρούνται, ο νόμος της ζούγκλας δεν απέχει πολύ. Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι ο όρκος που δίνουν οι αιρετοί πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους. Δεν είναι μόνο μια τυπική διαδικασία. Είναι η επιβεβαίωση ενώπιον των πολιτών ότι οι αιρετοί εκπρόσωποί τους θα σέβονται τους θεσμούς.

Γι αυτό και ο όρκος είναι τόσο λιτός και ζητάει δύο πράγματα: πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους. Τίποτε άλλο. Και οι τρεις προβλεπόμενοι νόμιμοι τύποι όρκων (θρησκευτικός, θρησκευτικός άλλων θρησκειών ή δογμάτων, πολιτικός) περιέχουν την ίδια ακριβώς φράση.

Χωρίς προσθήκες και αφαιρέσεις. Χωρίς ναι μεν, αλλά… Ο νομοθέτης θεώρησε, και πολύ σωστά, ότι αυτό είναι το απαραίτητο συναινετικό υπόβαθρο ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογίες και πολιτικούς στόχους ώστε η Δημοκρατία να λειτουργεί. Ακόμα κι αν κάποιος, όπως η «Δημιουργία, ξανά!», διαφωνεί με τους περισσότερους νόμους αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι μόνο νόμιμα μπορεί να τους αλλάξει.

Όμως στην ορκωμοσία της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και σε άλλες ορκωμοσίες περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα παρατηρήθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο, κάποιοι αντί όρκου να εκφωνούν το πολιτικό τους μανιφέστο. Ο νόμος είναι σαφής: όποιος δεν εκφωνεί τον προβλεπόμενο όρκο εκπίπτει του αξιώματός του. Αρμόδιος να εκδώσει την σχετική διαπιστωτική πράξη έκπτωσης είναι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Καθώς πέρασαν ήδη δύο εβδομάδες από την ορκωμοσία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και δεν εκδόθηκε ακόμα τέτοια διαπιστωτική πράξη έκπτωσης, ο πρόεδρος της Δημιουργίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, κ. Θάνος Τζήμερος κατέθεσε, ενώπιον του Γ.Γ.Α.Δ. Αττικής, προσφυγή ζητώντας να εκπέσουν του αξιώματός των όσοι αγνόησαν ή παράλλαξαν τον νόμιμο όρκο, ήτοι η Περιφερειάρχις, Ρένα Δούρου και οι περισσότεροι σύμβουλοι του συνδυασμού της καθώς επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που εξελέγησαν με την υποστήριξη του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ανάλογες προσφυγές θα κατατεθούν από τη «Δημιουργία, ξανά!» σε όλες τις Γ.Γ.Α.Δ. της χώρας. (Λες ο Τζίμερος να βγάλει το φίδι από την τρύπα;).

Σχετικά Άρθρα