Ατζέντα Τελευταία Νέα

«Πάφρα του Πόντου Η χώρα των γενναίων» εκδήλωση από τον Σύλλογο Ποντίων

pontioi1

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015, στις 19:30, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποιούν αφιέρωμα τιμής στο συγγραφικό έργο του ποντιακής καταγωγής, εφημερίου του χωρίου Μάνδρας Ξάνθης, π. Νικολάου Κυνηγόπουλου. «Πάφρα του Πόντου Η χώρα των γενναίων».

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κυνηγόπουλος γεννήθηκε στο Μαργαρίτι Σταυρούπολής Ξάνθης, το 1939 από γονείς καπνοπαραγωγούς, τον Λεωνίδα και την Αναστασία. Υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού, εκπαιδευτής υπαξιωματικών. Νυμφεύτηκε την Φωτεινή Τσεντικοπούλου από την Μάνδρα Ξάνθης, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Αναστασία, τον Λεωνίδα και τον Κωνσταντίνο.

Είναι απόφοιτος της  Εκκλησιαστικής Σχολής «Αγία Αναστασία» Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης. Πτυχιούχος του Θεολογικού τμήματος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην ιστορία των δογμάτων. Το 1997 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ του Ποιμαντικού τμήματος της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία δεκαετία έχει ειδικευθεί στην Θεολογία των Νηπτικών Πατέρων και την ψυχολογία του Βάθους. Υπηρέτησε σε διάφορες βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Ως Ιερέας ασκεί τα πνευματικά του καθήκοντα από το έτος 1975 μέχρι σήμερα. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, όμως εξακολουθεί να ασκεί τα Ιερατικά του καθήκοντα μέχρι σήμερα. Έχει γράψει τριάντα και πλέον Μονογραφίες με οξύνοια και ακαταπόνητη παραγωγικότητα.

Μερικά από τα πονήματα του είναι τα εξής:

Η σύγκλιση της Αγίας και μεγάλης Συνόδου της κατά Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αναίρεση Χιλιαστικών Θεωριών, Η σύγχρονη Εποχή μας και οι τρείς Ιεράρχες, Δύο δρόμοι, ένας σκοπός, νεανικοί προβληματισμοί., Πάφρα του Πόντου η χώρα των γενναίων, Διδακτορική διατριβή, «ο Άγιος Νικόλαος Πόρτο Λάγους, το μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου», Περιβαλλοντολογία Αγίου Νικολάου και Περιχώρων Βιστωνίδος (μετάφραση από Αγγλικά, Το ιστορικό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Θέρμη Μυτιλήνης, Ο Γέροντας Παϊσιος, λατρεία , θεραπεία, η χαρά του Παραδείσου (σε δύο τόμους), Μετά τον θάνατο τι μας περιμένει ;( εσχατολογία), Άνθη Πατερικής σοφίας και γεροντικής Πολιτείας, Ο Άγιος Ραφαήλ και η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Δύο βασικά όπλα απάτης του διαβόλου, Η συγνώμη που ειρηνεύει τη γη και ανοίγει τον ουρανό, Διαμάντια σωτηρίας.

Στο έργο του θα αναφερθούν:

π. Σταύρος Παπαδόπουλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Δράμας,

Δρ Ψυχολογίας

Φάνης Μαλκίδης, Δρ Κοινωνικών Επιστημών.

Συντονίζει ο φιλόλογος-συγγραφέας κ. Θανάσης Μουσόπουλος.

Στην εκδήλωση συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, η οποία και θα αποδώσει παραδοσιακά τραγούδια.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα