slider Πήγαμε Είδαμε Τελευταία Νέα

Ο τουριστικός θησαυρός του Κύκλωπα στην Θράκη που λίγοι έχουν ανακαλύψει!!! | φωτογραφίες – χάρτης

Φωτογραφίες Κείμενο Μαίρη Δαληκριάδου

Μια όμορφη βόλτα κάναμε σήμερα στην Μάκρη που βρίσκεται δίπλα στην πόλη της  Αλεξανδρούπολης.

Η περιήγηση μας στο χωριό, μας έφερε στην σπηλιά του Κύκλωπα…

Κατηφορίσαμε από τη πλατεία της Μάκρης, προς το λιμανάκι όπου εκεί από ένα δύσβατο μονοπάτι 300 μ. φτάσαμε  στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, του Κύκλωπα από την Ομήρου Οδύσσεια. Ο θρύλος αποκτά υπόσταση, αφού το σκηνικό του σπηλαίου και οι μεγάλες πέτρες που μοιάζουν να ρίχθηκαν μέσα στη θάλασσα από ψηλά, συντελούν στο να πλεχτεί αυτό το σενάριο.

Η τοποθεσία είναι σημαντική καθώς η σπηλιά έχει χρησιμεύσει στα προϊστορικά χρόνια και ακριβώς από πάνω έχει ανασκαφεί ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Νεολιθικής Εποχής στα Βαλκάνια.

Η wikipedia γράφει:

Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σήμερα έχει αποκαλυφθεί ο νεολιθικός οικισμός που είναι από τους σημαντικότερους της Βαλκανικής. Είναι το κατά την τοπική λαϊκή παράδοση γνωστό σπήλαιο του κύκλωπα Πολύφημου που ο Οδυσσέας τον τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε. Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο χρονολογίας περ. 4.500 π.Χ., εντός του βράχου. Ο χώρος του αποτελείται από τρεις θαλάμους με λαξευμένες κόγχες και σκαλοπάτια. Επίσης το εσωτερικό του περιλαμβάνει πήλινες κατασκευές, αγαλματίδια και ειδώλια ζώων. Στο σπήλαιο το οποίο έχει δύο χώρους, διακρίνονται σκαλοπάτια, δεξαμενές και παρατηρητήριο.

Σας προτείνω εφόσον βρεθείτε κοντά στην περιοχή να μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το θρυλικό σπήλαιο του Κύκλωπα αλλά και να απολαύσετε και την υπέροχη θέα της περιοχής που αποζημιώνει κάθε επισκέπτη..

[mappress mapid=”19″]

Η θέα από την διαδρομή για το σπήλαιο:

Σχετικά Άρθρα